Strony

26 lutego 2014

Churros, churro z sosem czekoladowym



Pączki hiszpańkie mogłabym jeść na okrągło.... Uwielbiam je zarówno same jak i z dowolnymi dodatkami.... Churros to nic innego jak dokładnie to samo ciasto usmażone jednak nie w formie gniazdek, a podłużnych "patyczków" które macza się w dowolnych sosach. Pyszna propozycja nie tylko na Tłusty czwartek ;)  Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki na churros:
250ml wody
125g masła
1 szkl. mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli

Wodę zagotować. Do gotującej się dodać masło i dokładnie rozpuścić a następnie wsypać mąkę i sól. Mieszając cały czas gotować jeszcze chwilę. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno jajka. Utrzeć ciasto na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka 1M lub 2c)
Na rozgrzany olej do temp ok. 175 stopni wyciskać paski o dł. ok 7-10cm. Smażyć na złoto z dwóch stron. Odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Składniki na sos:
100g czekolady deserowej 45%
ok 80 ml śmietany kremówki 

Śmietanę podgrzać. Zdjąć z ognia. Do gorącej dodać połamaną czekoladę i dokładnie rozmieszać na gładko.

Churros podawać z sosem czekoladowym. Można także oprószyć je cukrem pudrem, lub cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Idealnie smakują też z sosem karmelowym (masa kajmakowa wymieszana ze śmietana kremówką). Smacznego :)




 



3 komentarze:

  1. Prezentują się niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niebiańsko……i smakują ……..jutro piątek chyba sie skuszę
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń