Strony

31 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe winiakowe



Cudownie mięciuteńkie i puszyste ciasto przełożone idealnie delikatnym kremem czekoladowym. Szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane i proste. To ciasto nie może się nie udać a smakuje fantastycznie. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu, trochę go zmieniłam i dzisiaj się nim dzielę. Polecam Wam i to baaardzo :)

Składniki na ciasto:
8 jajek
80g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)
70g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g oleju

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku. Na koniec wmieszać olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (23x33). wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę:
140g gorzkiej czekolady  (min 70%)
140g mlecznej czekolady
350ml śmietany kremówki 30%
220g masła
2 łyżki winiaku (brandy)

ponadto:
3 łyżki kakao w proszku
50g masy marcepanowej


Czekolady połamać na kawałki. Podgrzać w rondelku ze śmietaną. Wymieszać na gładko i dobrze wystudzić (najlepiej przez noc). Masło utrzeć. Partiami dodawać krem czekoladowy ciągle ucierając. Na koniec dodać brandy.

Ciasto przełożyć kremem (odłożyć 3 łyżki na wierzch). Wierzch posmarować odłożonym kremem i oprószyć kakao. Marcepan rozwałkować cieniutko i wyciąć z niego gwiazdki. Ułożyć je na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)


 
 
 

3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda. I do tego czekoladowe... moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem miłośniczką takich czekoladowych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, cudownie wygląda ta kremowa masa... :)

    OdpowiedzUsuń