Strony

11 listopada 2013

Faszerowany kurczak




Miała być gęsina, ale gęsi nie dostałam :) A tak na serio to strasznie dawno nie jedliśmy faszerowanego kurczaka i całkiem zwyczajnie za nim zatęskniłam. Dzisiaj więc przedstawiam Wam mój sposób na pyszny obiad :)  Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
1 duży kurczak ok 1500-1700g
przyprawa warzywna (klik)
papryka słodka
250-300g wątróbki drobiowej (można ją namoczyć wcześniej w mleku)
1-2 cebule
150g boczku
1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
200g piersi kurczaka (wykrojona przy luzowaniu)
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
majeranek
2 jajka
bułka tarta 
można także dodać odrobinę podsmażonych podgrzybków


Kurczaka dokładnie umyć i wyluzować z kości (powycinać dokładnie wszystkie kości oraz szyję  zostawiając jedynie skrzydełka i końcówki chrząstek z nóżek. Trzeba to zrobić bardzo starannie tak by nie uszkodzić skóry. Kładziemy kurczaka piersią do góry i nacinamy wzdłuż. Delikatnie usunąć i wyciąć wszystkie kości. Jak luzuje się kurczaka możecie zobaczyć np. tutaj (klik). 
Tak przygotowanego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą warzywną i słodką papryką. Wstawić na noc do lodówki.
Boczek pokroić w kostkę, a cebulkę w piórka i podsmażyć. Zmielić podobnie jak wątróbkę i wycięte kawałki piersi kurczaka. Dodać posiekany koperek, namoczona bułkę i żółtka. Doprawić. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i doprawić ewentualnie raz jeszcze. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
Farszem napełnić dokładnie kurczaka, zeszyć dokładnie nicią spożywczą. Kurczaka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać delikatnie słodką papryką i majerankiem. Wstawić do piekarnika i ustawić temp. 190 stopni. Od momentu jej osiągnięcia piec kurczaka ok. 1,5 godziny, najpierw pod przykryciem, a potem w połowie pieczenia odkryć. Kurczaka podlewać sosem który wytworzy się w trakcie pieczenia. Podawać z ziemniaczkami lub ulubionymi dodatkami. Kurczak wspaniale smakuje także na zimno ;) Smacznego :)



 
 
 
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takiego kurczaka. Przymierzałam się, żeby go zrobić. Mam przepis, ale.. jak do tej pory tego nie zrobiłam. Myślę, że tym swoim wpisem mnie zmobilizowałaś do zrobienia. Fantastycznie i ...kusząco wygląda Twój kurczak

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na kurczaka, zwłaszcza na farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny kurczak! Świetny przepis, zapisuję - będzie w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję za super przepis:)))
    Slę buziaki i pytanie:Jak myślisz indyka tez tak można potraktować.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tez będzie świetny, tylko indyki sa większe. Warto zwiększyć ilość farszu i przedłużyć czas pieczenia - zależnie od wielkości indyka :)

      Usuń
  5. Nigdy nie luzowałam kurczaka - wydaje mi się to trudne... Ale efekt kusząco bardzo :)

    OdpowiedzUsuń