Strony

26 października 2013

Koktajl jeżynowy





Najprostszy, a jednocześnie najbardziej lubiany przez moje dzieci :) Bez zbędnych dodatków - same owoce i jogurt z odrobiną cukru. Jego ilość jest uzależniona od tego jak dojrzałe mieliśmy owoce ;) Jesienią i zimą bardzo chętnie sięgam po owoce które latem chowam do zamrażalki. To właśnie dzięki nim mogę przywołać lato w deszczowe i pochmurne dni :)


 Składniki:
1l jogurtu greckiego lub domowego (klik)
1l jeżyn (mogą być mrożone)*
ok 4 łyżki cukru

 *jeżyny można wcześniej rozmrozić lub jeśli korzystamy z thermomixa to najpierw je zmiksować ok. 15 sek/obr 8, a następnie podgrzewać 3 min/temp 37st./obr.2.  Dodać jogurt i cukier i zmiksować na gładki koktajl.

Jeżyny rozmrozić i zmiksować dodać jogurt i cukier i zmiksować raz jeszcze. Podawać w wysokich szklaneczkach z listkiem mięty. Smacznego :)


 
 

1 komentarz: