Strony

22 października 2013

Egipska zupa-krem z soczewicy




Cudownie pyszna i rozgrzewająca. Idealna jesienią, ale i nie tylko ;) Przepis znalazłam w aplikacji "Gotujemy". Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
350 g pomidorów z puszki
150 g czerwonej soczewicy
800 g wody
1,5 kostki bulionowej (klik)
3/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szczypty goździków, mielonych
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego


wykonanie thermomix: 
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5, kopystką
zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 min/varoma/obr. 2.
Dodać pomidory, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać resztę składników, gotować 20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 1 min/stopniowo zwiększając obroty 2-4-6-10 na gładki krem. Podawać ewentualnie z kleksem śmietany.


wykonanie tradycyjne:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć i  podsmażyć na patelni. Dodać pomidory i chwilkę zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu ok 20 minut. Następnie całość bardzo dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać ewentualnie z kleksem śmietany. Smacznego :)


 
 
 
 

5 komentarzy:

  1. Wspaniała :) Zjadłabym bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie doprawiona, a dzieki soczewicy pewnie tez sycaca. Lubie takie zupy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno by mi posmakowała. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłam. Zupa jest P R Z E P Y S Z N A !!!!!! Dziękuję, dziękuję za ten przepis i polecam :) Poproszę więcej przepisów na zupy :)

    OdpowiedzUsuń