Strony

14 października 2013

Chleb dyniowy




Cudowny, mięciuteńki, idealny.... Swój niepowtarzalny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi puree z dyni. Zniknął zdecydowanie za szybko :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Pieczywo". Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
250g puree z dyni (klik)
2 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 650
ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
60g pestek z dyni

ponadto:
ok 20g pestek z dyni do posypania
olej do natłuszczenia miski
mąka do podsypywania


wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać pestki z dyni. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.



wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Smacznego :)

 
 
 

13 komentarzy:

  1. piekłam ostatnio, boski wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie i tak domowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, właśnie zastanawiam się co zrobić z dynia i chyba wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się pysznie i ma ładny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak z puszystoscią? Bardzo chętnie bym zrobiła, chcę się tylko upewnić czy nie jest zbyt ciężki i zbity :) ciekawe jak smakowałby zrobiony na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam i wyszedł przepyszny. Nie wiem tylko, gdzie popełniłam błąd, bo do wyrośnięcia zostawiłam ładny bochenek, a po upieczeniu wyszedł strasznie płaski - wyrastając przed pieczeniem "rozlał" się ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może ciasto było zbyt luźne.... Nie wiem czemu tak się stało... :( Ale grunt że smakował :) Następnym razem na pewno wyjdzie i pyszny i ładny :)

      Usuń
  7. Witam, czy mozna mąkę pszenna zastąpić pelnoziarnistą? Pozdrawiam ! :) http://www.marvelouswave.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie próbowałam ale myślę że jak najbardziej :)

      Usuń
  8. Moj chlebek na mace pelnoziarnistej wyszedl pyszny. Dziekuje za przepis, to juz drugi raz;). Uzywalam drozdzy suchych I troche slabo wyrosl, bo chyba za malo ich dalam. Ogolnie smaczny i znikajacy raz dwa;)

    OdpowiedzUsuń