Strony

15 września 2013

Sałatka Caprese nieco inaczej



W zasadzie tradycyjna sałatka caprese to mozarella, pomidory, bazylia i oliwa. Tutaj wzbogacona dodatkowo o czarne oliwki oraz bardziej wyrazisty dresing. Pyszna, leciutka idealna. Przepis  zaczerpnęłam z książki "Sałatki na 4 pory roku" Polecam  baaaaaaardzo :

Składniki:
200g sera mozarella (2 kulki)
3 pomidory
świeże liście bazylii
garść czarnych oliwek

Składniki na dresing:
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
1/3 łyżeczki musztardy 
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty
sól, pieprz
cukier (ok. 1/2 łyżeczki)

Pomidory i mozarelle pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu naprzemiennie. Wierzch posypać oliwkami i poszarpanymi listkami bazylii. Składniki dresingu wymieszać dokładnie rogalka lub rózgą. Doprawić do smaku i polać sałatkę. Podawać od razu. U mnie z kieliszkiem białego wina CELEBRO. Cudowny zestaw... Smacznego :)

 
 
 



Po więcej szczegółów na temat wina i po wiele ciekawostek zapraszam na

  

4 komentarze: