Przepis na tą cudowną przekąskę znalazłam wieki temu w zrywanym kalendarzu kuchennym :) Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo efektowna. Lubicie sałatkę caprese? - polubicie i tą wersję ;) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
sól, pieprz
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Składniki na ciasto:
100g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/4 szkl wody
ponadto:
olej do smażenia
listki bazylii do dekoracji
Składniki ciasta dobrze wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić ja w plastry ok 5-7mm. Obustronnie oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na 10 minut.
Pomidory pokroić w plastry i posypać czosnkiem.
Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odkładać na papierowy ręcznik by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich cukinii smażymy krótko plastry pomidora z dwóch stron (pomidor powinien być mięsisty). Układać naprzemiennie z cukinią. Udekorować listkami bazylii. Smacznego :)
super pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietnie pomyślane :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny pomysł! A prezentuje się wybornie, w sam raz na jakiś uroczysty obiad ;)
OdpowiedzUsuńLubię cukinię, przepis zapisuję!
Ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! uwielbiam pieczone/ smażone pomidory! :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńChwytam przepisik-dziekuję
OdpowiedzUsuńhm.....a wygląda jak placki z jabłkiem - zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuń