Strony

7 września 2013

Cukinia a'la caprese

  

Przepis na tą cudowną przekąskę znalazłam wieki temu w zrywanym kalendarzu kuchennym :) Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo efektowna. Lubicie sałatkę caprese? - polubicie i tą wersję ;) Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
sól, pieprz
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

Składniki na ciasto:
100g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/4 szkl wody

ponadto:
olej do smażenia
listki bazylii do dekoracji


Składniki ciasta dobrze wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić ja w plastry ok 5-7mm. Obustronnie oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na 10 minut.
Pomidory pokroić w plastry i posypać czosnkiem.
Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odkładać na papierowy ręcznik by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich cukinii smażymy krótko plastry pomidora z dwóch stron (pomidor powinien być mięsisty). Układać naprzemiennie z cukinią. Udekorować listkami bazylii. Smacznego :)




  



8 komentarzy: