Zobaczyłam kiedyś (tutaj klik) tartę, której spód przygotowany był częściowo na granoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w całości podobnie jak ciasteczka owsiane digestve z których bardzo często robię spody do serników. Wyszło świetnie :). Warstwa serowa to taki cieniutki serniczek z jeżynami. Delikatnie słodki z nutką kwaskowych owoców. Tarta jest niekłopotliwa w przygotowaniu i myślę, że Wam posmakuje :) Mój synek jest zachwycony - Polecam Wam baardzo :)
Składniki na spód:
250g granoli (takiej jak np ta klik)
50g masła
1 łyżka brązowego cukru
Granolę dokładnie zmiksować malakserem. Dodać masło i cukier i zmiksować raz jeszcze. Spód do tarty (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Boki i dno dokładnie wylepić masą z granoli. Wstawić do lodówki na ok 20-30 minut
Składniki na warstwę serową:
400g sera na serniki lub twarogu zmielonego co najmniej trzykrotnie
2 łyżki cukru z wanilią (klik)
2 łyżki cukru zwykłego
1 białko lub całe jajko
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
ponadto:
jeżyny do ułożenia na wierzch
bita śmietana i mięta do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować. Wylać na spód z granoli. Wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć jeżyny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku a następnie w lodówce. Podawać z kleksem bitej śmietany i listkiem mięty. Smacznego :)
Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą granolą :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten spod!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie!:)
OdpowiedzUsuńhehehe u mnie wczoraj też zagościła na stole tarta serowa;) co prawda na spodzie orzechowym i nie z jeżynami, ale ze śliwkami, ale myślę, że była równie pyszna:) cudownie zdjęcia!
OdpowiedzUsuń