Strony

18 sierpnia 2013

Rogaliki marchewkowe z orzechami i białym makiem




Te rogaliki pojawiły się u nas jeszcze przed wyjazdem na wakacje, ale dopiero teraz znalazłam chwilkę by podzielić się z Wami pomysłem. Powstały zupełnie przypadkowo gdy zostało mi ok. 1/4 nadzienia z rogali Marcińskich (klik). Dołożyłam do tego ciasto marchewkowe (klik) i wyszło pysznie. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na nadzienie:
88 g białego maku
25 g masy marcepanowej (np domowej klik) 
1/5 szklanki cukru pudru
38 g orzechów włoskich
25 g blanszowanych migdałów
18 g suszonych fig
18 g suszonych daktyli bez pestek
3/4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

1 białko
1 podłużny biszkopt, pokruszony na okruszki albo kawałek suchej chałki


Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,
dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany)

Składniki:
200g utartej drobniutko surowej marchwi
2 szkl. mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem lub powidła
cukier puder do posypania



Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm. Podzielić na 6 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni. Studzić na kratce, a zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

 
 
 

1 komentarz: