Strony

13 lipca 2013

Sakiewki z ciasta filo po meksykańsku




Mięso przygotowane w ten sposób smakuje nam za każdym razem..... Na blogu było już pod postacią burrito (klik). Dzisiaj zapraszam na sakiewki z ciasta filo z mięsem mielonym po meksykańsku. Polecam baaardzo :)


Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 mały przecier pomidorowy
150ml białego wina
2-3 kostki gorzkiej 70% czekolady
1 posiekana papryczka chili
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

przyprawy:
sól
1-2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku, 
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki kolendry
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
lub przyprawa meksykańska 

ponadto:
1 opakowanie ciasta filo (450g)
ok. 100-150g rozpuszczonego masła

Wszystkie przyprawy mieszamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż się zrobią grudki. Dodajemy wino, wymieszane przyprawy i pozostałe składniki. Smażymy na wolnym ogniu ok 30 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy z minimalną ilością wody i wlewamy do mięsa. Mieszamy do zgęstnienia.

Płat ciasta filo rozłożyć na blacie. Posmarować go obustronnie rozpuszczonym masłem a następnie złożyć na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż jak kartkę. Na środku ułożyć sporą łyżkę farszu. Końce zebrać i skleić u góry tworząc sakiewkę. Podobnie postępować z pozostałymi płatami. Powinno nam wyjść ok 10-12 szt sakiewek. Gotowe sakiewki układać na wyłożoną matą do pieczenia blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 30 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu sakiewki można związać szczypiorkiem i udekorować listkami bazylii. Podawać od razu. Smacznego :)




 
 
 
 

3 komentarze: