Cudownie puszyste i mięciuteńkie drożdżowe ciasto. Można je przygotować z dowolnymi owocami zarówno mrożonymi jak i świeżymi. Z mąki krupczatki proponowałam już przepyszne pączki (klik). Dzisiaj zapraszam na wielką i puszystą drożdżówkę :) Przepis znaleziony na stronie Takie tam moje pomysły. Polecam baaardzo :)
Składniki:
3 szkl + 6 łyżek mąki krupczatki
1 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl cukru+1 łyżka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
150g roztopionego masła
42g drożdży
szczypta soli
ponadto:
owoce (borówki, czereśnie, truskawki, maliny, śliwki)
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na koniec dodając roztopione masło. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski. Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Składniki na kruszonkę:
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
70g masła
Wszystkie składniki kruszonki bardzo dokładnie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (24x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Leciutko ugnieść i wyrównać. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać owoce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40-50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło przykryć folią aluminiową. Smacznego :)
a ja wczoraj oblizywałam się na widok Twojego drożdżowego :) I czekałam na przepis. A tu takie miłe zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCudne!!!
OdpowiedzUsuńPiękne...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) i na pewno tak smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda megaapetycznie... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, a jak puszyste to tym bardziej. :)
OdpowiedzUsuńi takie placki kocham najbardziej:) domowo i swojsko:) pysznie!
OdpowiedzUsuńCzym będzie się różniło to ciasto wykonane ze zwykłej mąki od tego na krupczatce?
OdpowiedzUsuńA mogę zrobić z suchych drożdży, a jeśli tak to ile ich dodać. Dzięki za pomoc, strasznie się nakręciłam na drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńja bym dała ok. 12-15g :) Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie się piecze, zapach w domu jest niesamowity :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto kilka razy, super przepis, ale nie wiem dlaczego ostatnim razem w piekarniku wyrosło i potem opadlo i zrobił się lekki zakalec, nie wiem co mogło być powodem? za dużo owoców?
OdpowiedzUsuńA czas pieczenia był identyczny? Może temp zbyt szybko się zmieniła (po wyjęciu z piekarnika ciasto drożdzowe nie lubi schładzania np. na balkonie. Zbyt duża ilość owoców również mogłoby spowodować zakalca...
UsuńWitam, rozumiem,że mąka to tylko krupczatka???
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA czy to ciasto jest wilgotne???długo trzyma świeżość??
OdpowiedzUsuńJest idealne . Nie jest suche - nie lubię takich drożdżowych ;) A długo nigdy nie leżało bo znika od razu ;)
OdpowiedzUsuńSuper, to tak jak ja:)lubię pulchne, wilgotne drożdżowe ciacha, uwielbiam je dosłownie, ale nie wiem czasami od czego zależy jego pulchność, wilgotność???Pewnie masło, jajka, czy też same żółtka powodują to wszystko.Zawsze mam problem z doborem proporcji wszystkich składników.Czy jest może jakaś zasada przy drożdżowych ciastach jak przy kruchych ???Przelicznik maki do drożdży, jajek, tłuszczu itd???A może masz dobry, sprawdzony przepis na babkę drożdżową???zbliżają się święta, fajnie by było upiec super babkę drożdżową:)
OdpowiedzUsuńzawsze należy dodac odrobinę tłuszczu najlepiej masła. ciasto powinno być mięciuteńkie delikatne i sprężyste to gwarantuje jego lekkość. Babek mam sporo (23 przepisy) na blogu. Zapraszam do odpowiedniej zakładki:
Usuńhttp://www.mojepasjekrakow.blogspot.com/search/label/BABKI
Pozdrawiam
do kruszonki oczywiście cukier puder,a nie zwykły ;-)
OdpowiedzUsuń