Strony

17 kwietnia 2013

Lazania - lasagne bolognese




Bardzo lubiana przez moje dzieci.... Kot Garfield lubi więc one tez chcą :) I tak się zaczęła ich przygoda z lazanią. Moja nieco inaczej i troszkę wcześniej, ale efekt końcowy podobny - bardzo ją lubię do dziś. Robię jednak rzadko, tak żeby się nie znudziła ;) Bardzo sycąca. Jednym małym kawałeczkiem można sobie pojeść na baaardzo długo :) Idealna w dobrym towarzystwie i przy dobrym winku. Polecam baaardzo :)


Składniki:
1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe)
2 cebule 
1 duża marchewka
3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g)
4 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
1 puszka pomidorów
1 mały przecier pomidorowy
ok 400g sera żółtego
bazylia
sól, pieprz 
zioła prowansalskie
1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
1 szkl bulionu
2-3 łyżki bułki tartej 
ponadto:
1 opakowanie makaronu do lazanii
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszcze, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Na koniec można dodać 2-3 łyżki bułki tartej jeśli sos nadal jest zbyt rzadki.


Składniki na sos beszamelowy:
6 łyżek masła
6 łyżek mąki
3 szkl. mleka
3 szkl. wody
3 łyżeczki rosołowe domowe (klik)
6 łyżeczek śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa



Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko, wodę i łyżeczki rosołowe. Szybko mieszamy by nie było grudek. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy:
  • sos beszamelowy
  • makaron
  • mięso
  • ser żółty
  • sos beszamelowy itd
Wszystkie warstwy powtórz 3-4 razy. 
Wierzch powinien stanowić sos beszamelowy z żółtym serem. Można dodatkowo leciutko oprószyć bazylią.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp. 180-200 stopni. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić - przykrywamy folią.
Smacznego :)

 


12 komentarzy:

  1. moja ulubionaaaaa mniaaaammm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Garfield i dzieci nie moga sie mylic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie i również rzadko robię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to danie jest jednym z ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ulubiona lasagne :) pomysł na obiad juz mam teraz tylko szybkie zakupy przez internet co trzeba, dzis zaserwuje swojej rodzinie włoskie danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Możesz podać w przybliżeniu ile tych przypraw dodać:
    papryka w proszku łagodna
    bazylia
    zioła prowansalskie
    gałka muszkatołowa

    Z gotowaniem dopiero zaczynam, także dla początkującego dobrze by było napisać ile czego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bazylii i ziół łącznie ok łyżkę, gałki muszkatołowej szczyptę a papryki słodkiej ok. 1 łyżeczki. Potem doprawisz do smaku

      Usuń
  7. A ja mam pytanie o śmietanę, iluprocentowa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń