Strony

4 marca 2013

Łosoś w sosie musztardowym





Cudownie mięciuteńki, rozpływający się w ustach łosoś otulony delikatnym sosem musztardowym. Przygotowanie go zajmie Wam niespełna 20 minut. Pyszny obiad w pół godziny? - Jasne że to możliwe. Jeśli lubicie musztardę francuską i cudownie chrupiące ziarenka gorczycy - ten sos powinien Wam posmakować. Polecam baaardzo :)


Składniki:
ok. 500g filetu łososia
sok z cytryny
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 szkl białego wina wytrawnego lub półsłodkiego
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 szkl śmietany 30% (może być też 18% ale będzie kwaśniejszy sos)
1 żółtko
ok.3 łyżeczki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki musztardy stołowej lub jeśli wolicie bardzo ostre to dijon
1 łyżeczka mąki


Filet z łososia umyć, osuszyć i skropić mocno cytryną. Odstawić na ok 15 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kosteczkę.  Zeszklić ją na maśle. Następnie ułożyć na niej oprószone solą i pieprzem filety z łososia, podlać winem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy,  przykryć i dusić ok. 15 minut.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z żółtkiem, dodać obydwie musztardy do smaku i doprawić ewentualnie lekko solą i pieprzem.  Łososia delikatnie wyjąć z rondla i odłożyć na talerz przykrywając folią by nie wystygł. 
Śmietanę wlać do rondla i dokładnie rozmieszać. Mąkę rozmieszać z minimalna ilością wody i wlać. Całość zagotować ciągle mieszając. Wyłączyć. Sos wylać na półmisek, na nim ułożyć łososia. Udekorować roszponką. Podawać od razu. Smacznego :)



 
 
 

1 komentarz:

  1. Pyszne, wykwintne, łatwe do przygotowania danie. Polecam bardzo.

    OdpowiedzUsuń