Strony

8 lutego 2013

Czekolada na gorąco z kardamonem i bitą śmietaną




Ulubiona.... moja i moich dzieci. Jej zrobienie zajmuje tylko chwilkę a szklaneczka lub garnuszek takiej pyszności ci zapewnia wyższy poziom endorfin na baaardzo długo :) Przepisu w zasadzie nie wymaga ;) Robię to w proporcjach - 30g czekolady na 250ml mleka :) Polecam baaardzo :)

Składniki:
60g gorzkiej czekolady
500ml mleka
szczypta kardamonu

bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji


wykonanie thermomix:
Czekoladę zmielić 10s/obr.10  Założyć motylek, wlać mleko, dodać  kardamon. Podgrzewać 80st/obr.2./8 min. Przelać do kubeczków i udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady
Smacznego :)
wykonanie tradycyjne
Mleko podgrzać do temp ok 80 stopni. z kardamonem i zmieloną lub drobno posiekaną czekoladą. Dobrze rozpuścić. Ewentualnie zmiksować blenderem. Przelać do kubeczków i udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady
Smacznego :)




 
 

3 komentarze: