Bardzo dawno nie piekłam bułeczek.... Chodziły za mną już od jakiegoś czasu więc postawiłam to nadrobić. Tym razem pokusiłam się o pokombinowanie z piwem, suszonymi pomidorami i anyżem i powiem Wam że wyszło obłędnie. Cudownie puchate, mięciutkie i pachnące. Jedne z najlepszych bułek jakie piekłam w ostatnim czasie.... Jeśli nie macie pomysłu na kolację a macie dzisiaj chwilkę polecam Wam baaaaaardzo :)
Składniki:
600g mąki pszennej typ 650
1/3 łyżeczki mielonego anyżu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka cukru
50g drożdży
333-350 ml jasnego piwa
2 łyżki oliwy (może być zalewa z pomidorów)
5-6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
ponadto:
oliwa do posmarowania (może być zalewa z pomidorów) lub roztrzepane jajko
ziarna kminku do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i solą. Zrobić dołek, wlać drożdże z cukrem i piwo. Podsypać leciutko wierzch mąką (tą która już jest w misce) i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystko powinno ładnie "ruszyć". Wyrobić gładkie ciasto na koniec dodając oliwę i pokrojone w małe kawałeczki pomidory suszone. Włożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej matą lub papierem. Przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować oliwa i posypać ziarnami kminku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp 200 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Z przyjemnością porwałabym choć jedną na sobotnie śniadanie:-).
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale fajne bułeczki, pyszne by były na śniadanie :D:D
OdpowiedzUsuńCudne te bułki! A z pomidorami suszonymi bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMmmm... wypróbuję na tygodniu - świetny przepis.!
OdpowiedzUsuń