Przepis na ten sernik już czas jakiś temu znalazłam na blogu Kucharnia i tylko czekał na swoją okazję... Doczekał się na nią dzisiaj :) Sernik wychodzi obłedny.... Idealnie płaski, doskonale kremowy, z fantastycznym smakiem gruszki. Jeśli lubicie serniki polecam Wam baaardzo :)
Składniki na spód:
350g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane+2 łyżki kakao)
120g masła
Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę (24 cm) jeśli jest doskonale szczelna wystarczy natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Jeśli nie macie tej pewności lepiej zabezpieczyć ją dokładnie folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Należy jednak mieć na uwadze że folię ze spodu ciężko się później usuwa ;).
Masą ciasteczkową wylepić dokładnie spód i boki tortownicy. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Składniki na karmelizowane gruszki:
3 gruszki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 szczypty imbiru
Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć a następnie odwrócić i drugą stronę również obsypać cukrem i doprawić imbirem. Gruszki smażyć do momentu aż cukier się rozpuści a gruszki pięknie zezłocą. Uważać by ich nie przypalić. Następnie wyjąć je na pergamin i wystudzić.
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
200g cukru
4 jajka
3 łyżeczki ekstarktu waniliowego (klik)
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
ponadto:
3-4 łyżki masy kajmakowej gotowej
płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji
Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać karmelizowane gruszki i delikatnie wymieszać.
Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tortownice umieścić w większej blaszce do której nalać wody (powinna sięgać do połowy tortownicy). Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej ok 50-55 minut w temp 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tortownice umieścić w większej blaszce do której nalać wody (powinna sięgać do połowy tortownicy). Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej ok 50-55 minut w temp 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zdjąć obręcz tortownicy, sernik delikatnie przenieść na paterę, wierzch posmarować masą kajmakową i obsypać wiórkami czekoladowymi. (u mnie dodatkowo waniliowym kruchym ciasteczkowym motylkiem)
Smacznego :)
Za niedługo jak powiem, że nie przepadam za sernikami to nikt mi nie uwierzy, bo co rusz na takie zdjęcia reaguję ślinotokiem mmm;).
OdpowiedzUsuńa co z tymi gruszkami?? rozumiem, że wyłożyć na ciasto i zalać masą serową??
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, muuuszę go zrobić ;)
gruszki należy na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej ;) Już dopisałam bo gdzieś mi umknęło ;) Dzięki za czujność :) Pozdrawiam :)
UsuńCudowny! Nie tylko w smaku, patrząc na składniki, ale i ten wygląd... Mógłby wylądować na wystawie w cukierni :)
OdpowiedzUsuńśliczny motylek na wierzchu. w ogóle, cały wygląda bajkowo!
OdpowiedzUsuńa pewnie smakuje o niebo lepiej :] już te gruszki mnie tak korcą.. :p
Idealny... Kocham karmel.
OdpowiedzUsuńO mamusiu,ale boski sernik! Genialnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńKarmelizowane gruszki, karmel i sernik.. brzmi jak połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :) A ten karmel mmm... no i jeszcze te gruszki... Cały jest extra po prostu ;-)
OdpowiedzUsuńSerniki pieczone w kąpieli wodnej są obłedne, aksamitne, rozpływające się w ustach. Twój prezentuje sie wybornie!!!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... mmmm... :)
OdpowiedzUsuńZ moją słabością do serników, nie mogę przestać o nim myśleć, odkąd go zobaczyłam...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
Bardzo smakowity.Prosto i ładnie udekorowany.
OdpowiedzUsuńa czy trzeba koniecznie piec w kąpieli wodnej? i czy moze byc kremowka do masy serowej?
OdpowiedzUsuńJa dawalam kwasna smietane ale kremowka tez moze byc. Serniki pieczone w kapieli wodnej sa bardziej kremowe ale mozna go upiec rowniez w tradycyjny sposob :)
Usuńsernik pycha wyszedl dziekuje bardzo za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się niezmiernie że smakował :) Pozdrawiam :)
Usuńwszystko dobrze ale co to jest ta masa kajmakowa??? moja mamusia nigdy takiego czegoś nie uzywała do serników a były obłędnie pyszne!!
OdpowiedzUsuńmasa kajmakowa to masa wykonana na bazie mleka i cukru. Można ją kupić gotową lub zrobić samemu gotując puszke mleka skondensowanego słodzonego (zamkniętą puszkę wkładamy do wody całą ja zanurzając) i tak gotujemy ok 3 godziny.
UsuńMasa kajmakowa w tym serniku jest jako polewa na wierzchu.
Przepis wypróbowałam :) Było to moje pierwsze zetknięcie z techniką pieczenia w kąpieli wodnej. Sernik wyszedł smaczny, delikatny i aksamitny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZupełnie inny sernik….ale to dobrze, zrobię go szybciej
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny