Uwielbiam ruskie pierogi. Przepis na nie pojawił się już tutaj, ale dzisiejsza propozycja wzbogacona jest dodatkowo o miętę. Przepis na farsz wypatrzyłam na blogu "Kulinarne Szaleństwa Margarytki" a cisto to takie które już pojawiało się na blogu np. tutaj. Polecam baaaardzo :)
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)
350g białego sera
3 duże cebule
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej roztartej w moździerzu)
Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. Ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę, dodać miętę, przyprawy, masło oraz cebulę. Dobrze wymieszać i doprawić.
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody
Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt twarde dodać trochę wody. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z podsmażaną cebulką. W dniu następnym pierogi można podsmażyć na patelni.
Smacznego :)
Łał! Ta propozycja szczerze mnie zaskoczyła. Pierogi ruskie i mięta? Nigdy sama bym tego tak nie zestawiła. Niemniej bardzo mnie zaintrygowałaś. Ciekaw jestem, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo ruskie pierogi. Moja mama czasem dodawała miętę, ale generalnie smakują nam lepiej bez mięty jednak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
co za pyszności!:)
OdpowiedzUsuńkocham pierożki ruskie:)
dodatek mięty.. ciekawe:)
Ależ smakowite te Twoje pierożki:-) Ja robię ciasto z kefirem, polecam bardzo. Jest bardziej plastyczne i wydaje mi się smaczniejsze. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńpysznie pysznie pysznie, uwielbiam ruskie, slinka cieknie już na samą myśl, ale z miętą, muszę spróbować !!!!!
OdpowiedzUsuń