Strony

7 września 2012

Lody chałwowe z sezamkami i czekoladą




Dawno lodów nie było na blogu :) Chyba mi cukier ostatnio spadł bo musiałam.... dosłownie musiałam szybko go sobie podnieść do odpowiedniego poziomu :) Chałwa była, sezamki i chęci też...Pokombinowałam z tego co było i powiem Wam, że wyszły obłędnie kremowe, pysznie słodkie lody z dodatkiem chrupiących sezamków. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
5 żółtek
1 łyżka cukru
300g chałwy sezamowej waniliowej
250g serka mascarpone
75 ml śmietany kremówki 36%
30g sezamków w czekoladzie


Jajka dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Chałwę zmiksować np przy pomocy malaksera do konsystencji masy. Kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować.
Do ubitych żółtek dodać chałwę i kremówkę i wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować na gładki krem.
Następnie masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg instrukcji. Pod koniec mieszania dodać pokrojone w średniej wielkości kawałki sezamki. Lody przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na noc.
Smacznego :)

źródło: przepis własny


 
 
 

8 komentarzy:

  1. Dziwne, nigdy nie jadłam takich lodów. Nie przepadam za chałwą, ale w takiej "zimnej" wersji chyba bym jednak ją polubiła. ;)


    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, cudne są te lody! Na śniadanie nie zjem, ale potem chętnie bym wpadła na deser ;)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! uwielbiam lody chałwowe Grycana, a takie domowej roboty muszą być jeszcze lepsze :D i fajnie że mają mascarpone w bazie, wtedy są najbardziej kremowe.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszniutkie, doskonałe połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają, kiedyś jadłam lody z sezamem i powiem, że takie połączenie mi smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nie, ale mam w domu kogoś, kto te lody pokochałby całym sercem albo i brzuchem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się to pokombinowanie, szczególnie że ma chałwę!

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam już sobie wyobrażam jakie musza być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń