Strony

21 sierpnia 2012

Test elektronicznego kombiwaru halogenowego FIRST FA-5032

zdjęcie:  www.first-polska.com.pl 



Korzystaliście kiedykolwiek z kombiwarów halogenowych? Ja tak.... Do tej pory używałam tradycyjnego takiego z mechanicznymi pokrętłami do ustawień temperatury i czasu bez żadnych dodatkowych funkcji... Uznałam więc, że testowanie nowego kombiwaru halogenowego elektronicznego wyposażonego w wiele dodatkowych funkcji będzie rzetelne i odbędzie się w oparciu o porównanie z dotychczas używanym modelem.


KOMBIWAR HALOGENOWY ELEKTRONICZNY FA 5032

Na początek kilka funkcji podawanych przez producenta firmę First Austria:
  • błyskawiczne pieczenie i gotowanie 3 do 5 razy szybciej niż w tradycyjnych piekarnikach
  • bezpieczna obudowa z hartowanego szkła
  • niskie zużycie energii elektrycznej
  • pierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytach
  • grzałka halogenowa
  • pojemność: 14,5 litra z założonym pierścieniem
  • szklana solidna misa o średnicy 35cm
  • rama metalowa z płytą spodnią ochraniająca powierzchnię poniżej
  • jednostka wstrząsania obracającej się zawartości
  • uszczelniający pierścień silikonowy górnej pokrywki (zapobiega dymowi)
  • wyświetlacz LCD
  • 8 programów
  • zawieszana pokrywka, wygodna w użytkowaniu
  • akcesoria: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarka
  • moc: 1350-1650W



A teraz kilka słów ode mnie i kilka moich spostrzeżeń odnośnie tego produktu.
Kombiwar fantastycznie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania różnych potraw. Na pierwszy rzut poszły krewetki. Wystarczyło założyć nakładkę mieszającą, do misy urządzenia wlać odrobinę oleju odmierzając go wcześniej z dołączonej miarki. Na panelu elektronicznym ustawiamy temperaturę oraz czas i już. Kombiwar rozpoczyna pracę, mieszadło powoli obracając się przewraca krewetki na drugą stronę umożliwiając tym samym równomierne ich smażenie. Misa kombiwaru jest z hartowanego szkła co umożliwia stałe śledzenie postępu smażenia. Krewetki wyszły przepyszne....


Następna w kolejce czekała pizza... Urządzenie doskonale poradziło sobie z jej upieczeniem. W tym celu wystarczyło założyć do wnętrza misy obrotowy rożen, umieścić na nim pizzę, na panelu ustawić temperaturę i czas i gotowe. :) Pizza przepięknie się upiekła i zarumieniła. Ciasto było idealne i doskonale się upiekło. Mąż samodzielnie sobie poradził przygotowując "męską kolację" :) Obsługa kombiwaru jest banalnie prosta. Dotykowy panel jest intuicyjny w obsłudze, a wyświetlacz podświetlany co pozwala śledzić czas pozostały do zakończenia pracy. Po ustawieniu odpowiedniego programu kombiwar rozpoczyna pracę, a na minutę przed zakończeniem czasu sygnalizuje moment wyłączenia.



A co z szaszłykami? Kto powiedział że szaszłyki można jeść tylko na grillu na działce? Co z takimi robionymi w domu? Postanowiłam przetestować i taką możliwość...
Kombiwar wyposażony jest w metalową obręcz umożliwiającą zwiększenie objętości/wysokości urządzenia. Na ramieniu urządzenia znajduje się zaczep. Podnosimy go równocześnie wysuwając ramię wraz z pokrywą, na szklanej misie umieszczamy metalową obręcz. W środku misy umieszczamy obrotowy rożen, układamy na nim szaszłyki a następnie kolejny rożen i drugą porcje szaszłyków. I znów... czas... temperatura.... Szaszłyki upiekły się dobrze i równo, choć trwało to trochę dłużej ze względu na ich ilość... Metalowe rożna wyjmujemy dołączonym do zestawu uchwytem który jest bardzo poręczny i wygodny.


A teraz Was zaskoczę.... Jedliście kiedyś ziemniaczki lub frytki upieczone na 1 łyżce oleju? Ja do tej pory nie miałam okazji... Jadałam kilkakrotnie takie z blachy z piekarnika, ale jakoś mnie nie zachwyciły. Te były chrupiące zewnątrz i miękkie w środku. Ich upieczenie trwało dłużej niż w tradycyjnej frytkownicy ale smak był bardzo dobry. Dzieci wcinały aż miło :) Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że takie frytki są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od przygotowywanych tradycyjnie takich smażonych w głębokim tłuszczu.


A teraz nasz zdecydowany faworyt: pieczony karczek z grilla... Mięso idealnie się rumieni, jest mięciuteńkie, pięknie wygląda i fantastycznie smakuje. Wcześniej zamarynowany w ulubionych przyprawach, rozłożony na obrotowym rożnie. Upieczony błyskawicznie. Równie błyskawicznie zniknął ...

ZALETY
WADY
błyskawiczne pieczenie i gotowanie do 5x  szybciej niż w tradycyjnych piekarnikach
gumowa obręcz na pokrywie nie do końca jest szczelna przez co część ciepła „ucieka” bokiem
niskie zużycie energii elektrycznej
uchwyt do przenoszenia kombi waru jest nie poręczny. Moim zdaniem brakuje solidnej rączki lub gumowego zabezpieczenia na palce bowiem kombi war jest ciężki
pierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytach
ramię wysuwające się (przedłużające) jest delikatne, a umocowanie pokrywy jest jednocześnie zaletą  jak i wadą… po jej uniesieniu zatrzask przytrzymujący pokrywę w pionie zaskakuje, by pokrywę opuścić należy go zwolnić. To rozwiązanie nie jest zbyt szczęśliwe. Odruchowo próbuje się bowiem  położyć pokrywę, a to może skutkować urwaniem zaczepu.
pojemność: 14,5 litra z założonym pierścieniem
dość głośna praca i sygnał kończący
szklana solidna misa o średnicy 35cm

podświetlany wyświetlacz LCD i 8 programów

zawieszana pokrywka - nie trzeba jej odstawiać na bok co w przypadku tradycyjnego kombi waru bywa uciążliwe

praktyczny zestaw akcesoriów: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarka

łatwa intuicyjna obsługa

łatwe czyszczenie dodatkowego wyposażenia, które może być myte w zmywarce

doskonałe pieczenie, smażenie oraz opiekanie (np. bułek do domowych hamburgerów)


 

Za możliwość przetestowania sprzętu dziękuję Firmie :






8 komentarzy:

  1. Kombi używałam przez 2,5 roku, ponieważ nie miałam piekarnika. Piekłam w nim wszystko, od mięsa po chleby i ciasta. Niestety mój wyzionął już ducha ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej gdzie go kupiłaś u nas wszędzie można dostać jedynie bez tego pierścienia który kręci wewnętrznym talerzem a moim zdaniem to dużo robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wejdź na stronę www.first-polska.com.pl Jest tam wykaz sklepów .... Są tez na allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=first+halogen

      Usuń
  3. Cześć. Jak długo trwa ugrillowanie karczku czy upieczenie frytek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karczek piecze się ok 20 minut. Frytki tez w tej okolicy. Dłużej niż w tradycyjnej frytkownicy

      Usuń
  4. Kupiłam halogen wczoraj. Upiekłam kurczaka. Na górnym ruszcie przez godzinę w 200 stopniach. Pychota!
    Pojutrze będę piekła na dolnym ruszcie sandacza, a na górnym ziemniaczki w ćwiartkach. Dobrze kombinuję? Czy zamienić ziemniaki i rybę miejscami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym zamieniła miejscami ale tak też pewnie będzie ok :)

      Usuń
  5. Używam kombi elektronicznego już 8 lat do krewetek,karczku,frytek,opiekania warzyw itd.Polecam tylko z programowaniem elektronicznym,bez pokręteł. Długowieczność zapewnia automatyczne schładzanie żarnika po cyklu pieczenia.Polecam.

    OdpowiedzUsuń