zdjęcie: www.first-polska.com.pl
|
Korzystaliście kiedykolwiek z kombiwarów halogenowych? Ja tak.... Do tej pory używałam tradycyjnego takiego z mechanicznymi pokrętłami do ustawień temperatury i czasu bez żadnych dodatkowych funkcji... Uznałam więc, że testowanie nowego kombiwaru halogenowego elektronicznego wyposażonego w wiele dodatkowych funkcji będzie rzetelne i odbędzie się w oparciu o porównanie z dotychczas używanym modelem.
KOMBIWAR HALOGENOWY ELEKTRONICZNY FA 5032
Na początek kilka funkcji podawanych przez producenta firmę First Austria:
- błyskawiczne pieczenie i gotowanie 3 do 5 razy szybciej niż w tradycyjnych piekarnikach
- bezpieczna obudowa z hartowanego szkła
- niskie zużycie energii elektrycznej
- pierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytach
- grzałka halogenowa
- pojemność: 14,5 litra z założonym pierścieniem
- szklana solidna misa o średnicy 35cm
- rama metalowa z płytą spodnią ochraniająca powierzchnię poniżej
- jednostka wstrząsania obracającej się zawartości
- uszczelniający pierścień silikonowy górnej pokrywki (zapobiega dymowi)
- wyświetlacz LCD
- 8 programów
- zawieszana pokrywka, wygodna w użytkowaniu
- akcesoria: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarka
- moc: 1350-1650W
A teraz kilka słów ode mnie i kilka moich spostrzeżeń odnośnie tego produktu.
Kombiwar fantastycznie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania różnych potraw. Na pierwszy rzut poszły krewetki. Wystarczyło założyć nakładkę mieszającą, do misy urządzenia wlać odrobinę oleju odmierzając go wcześniej z dołączonej miarki. Na panelu elektronicznym ustawiamy temperaturę oraz czas i już. Kombiwar rozpoczyna pracę, mieszadło powoli obracając się przewraca krewetki na drugą stronę umożliwiając tym samym równomierne ich smażenie. Misa kombiwaru jest z hartowanego szkła co umożliwia stałe śledzenie postępu smażenia. Krewetki wyszły przepyszne....
Następna w kolejce czekała pizza... Urządzenie doskonale poradziło sobie z jej upieczeniem. W tym celu wystarczyło założyć do wnętrza misy obrotowy rożen, umieścić na nim pizzę, na panelu ustawić temperaturę i czas i gotowe. :) Pizza przepięknie się upiekła i zarumieniła. Ciasto było idealne i doskonale się upiekło. Mąż samodzielnie sobie poradził przygotowując "męską kolację" :) Obsługa kombiwaru jest banalnie prosta. Dotykowy panel jest intuicyjny w obsłudze, a wyświetlacz podświetlany co pozwala śledzić czas pozostały do zakończenia pracy. Po ustawieniu odpowiedniego programu kombiwar rozpoczyna pracę, a na minutę przed zakończeniem czasu sygnalizuje moment wyłączenia.
A co z szaszłykami? Kto powiedział że szaszłyki można jeść tylko na grillu na działce? Co z takimi robionymi w domu? Postanowiłam przetestować i taką możliwość...
Kombiwar wyposażony jest w metalową obręcz umożliwiającą zwiększenie objętości/wysokości urządzenia. Na ramieniu urządzenia znajduje się zaczep. Podnosimy go równocześnie wysuwając ramię wraz z pokrywą, na szklanej misie umieszczamy metalową obręcz. W środku misy umieszczamy obrotowy rożen, układamy na nim szaszłyki a następnie kolejny rożen i drugą porcje szaszłyków. I znów... czas... temperatura.... Szaszłyki upiekły się dobrze i równo, choć trwało to trochę dłużej ze względu na ich ilość... Metalowe rożna wyjmujemy dołączonym do zestawu uchwytem który jest bardzo poręczny i wygodny.
A teraz Was zaskoczę.... Jedliście kiedyś ziemniaczki lub frytki upieczone na 1 łyżce oleju? Ja do tej pory nie miałam okazji... Jadałam kilkakrotnie takie z blachy z piekarnika, ale jakoś mnie nie zachwyciły. Te były chrupiące zewnątrz i miękkie w środku. Ich upieczenie trwało dłużej niż w tradycyjnej frytkownicy ale smak był bardzo dobry. Dzieci wcinały aż miło :) Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że takie frytki są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od przygotowywanych tradycyjnie takich smażonych w głębokim tłuszczu.
A teraz nasz zdecydowany faworyt: pieczony karczek z grilla... Mięso idealnie się rumieni, jest mięciuteńkie, pięknie wygląda i fantastycznie smakuje. Wcześniej zamarynowany w ulubionych przyprawach, rozłożony na obrotowym rożnie. Upieczony błyskawicznie. Równie błyskawicznie zniknął ...
ZALETY
|
WADY
|
błyskawiczne pieczenie i gotowanie do 5x szybciej niż w tradycyjnych piekarnikach |
gumowa obręcz na pokrywie nie do końca jest szczelna przez co część ciepła „ucieka” bokiem
|
niskie zużycie energii elektrycznej |
uchwyt do przenoszenia kombi waru jest nie poręczny. Moim zdaniem brakuje solidnej rączki lub gumowego zabezpieczenia na palce bowiem kombi war jest ciężki
|
pierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytach |
ramię wysuwające się (przedłużające) jest delikatne, a umocowanie pokrywy jest jednocześnie zaletą jak i wadą… po jej uniesieniu zatrzask przytrzymujący pokrywę w pionie zaskakuje, by pokrywę opuścić należy go zwolnić. To rozwiązanie nie jest zbyt szczęśliwe. Odruchowo próbuje się bowiem położyć pokrywę, a to może skutkować urwaniem zaczepu.
|
pojemność: 14,5 litra z założonym pierścieniem |
dość głośna praca i sygnał kończący
|
szklana solidna misa o średnicy 35cm | |
podświetlany wyświetlacz LCD i 8 programów | |
zawieszana pokrywka - nie trzeba jej odstawiać na bok co w przypadku tradycyjnego kombi waru bywa uciążliwe | |
praktyczny zestaw akcesoriów: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarka | |
łatwa intuicyjna obsługa
| |
łatwe czyszczenie dodatkowego wyposażenia, które może być myte w zmywarce
| |
doskonałe pieczenie, smażenie oraz opiekanie (np. bułek do domowych hamburgerów)
|
Za możliwość przetestowania sprzętu dziękuję Firmie :
Kombi używałam przez 2,5 roku, ponieważ nie miałam piekarnika. Piekłam w nim wszystko, od mięsa po chleby i ciasta. Niestety mój wyzionął już ducha ;(
OdpowiedzUsuńHej gdzie go kupiłaś u nas wszędzie można dostać jedynie bez tego pierścienia który kręci wewnętrznym talerzem a moim zdaniem to dużo robi.
OdpowiedzUsuńWejdź na stronę www.first-polska.com.pl Jest tam wykaz sklepów .... Są tez na allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=first+halogen
UsuńCześć. Jak długo trwa ugrillowanie karczku czy upieczenie frytek?
OdpowiedzUsuńKarczek piecze się ok 20 minut. Frytki tez w tej okolicy. Dłużej niż w tradycyjnej frytkownicy
UsuńKupiłam halogen wczoraj. Upiekłam kurczaka. Na górnym ruszcie przez godzinę w 200 stopniach. Pychota!
OdpowiedzUsuńPojutrze będę piekła na dolnym ruszcie sandacza, a na górnym ziemniaczki w ćwiartkach. Dobrze kombinuję? Czy zamienić ziemniaki i rybę miejscami?
ja bym zamieniła miejscami ale tak też pewnie będzie ok :)
UsuńUżywam kombi elektronicznego już 8 lat do krewetek,karczku,frytek,opiekania warzyw itd.Polecam tylko z programowaniem elektronicznym,bez pokręteł. Długowieczność zapewnia automatyczne schładzanie żarnika po cyklu pieczenia.Polecam.
OdpowiedzUsuń