Strony

22 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowo-migdałowe z bananowym kremem

 



Pyszne i eleganckie ciasto czekoladowo-migdałowe przekładane kremem bananowym i pyszną konfiturą. Całość uwieńczona polewą czekoladową i bitą śmietaną. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki " Ciasta i desery" wyd. Prószyński. Polecam baaaardzo nie tylko miłośnikom bananów

Składniki na ciasto:250g masła
1 szkl cukru
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
kilka łyżek konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej

Masło utrzeć z cukrem i skórką otartą z cytryny na puch. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku, a następnie dodać przesiane obydwie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielone migdały a do drugiej kakao i 1 łyżkę mleka.
Blaszkę 33x23 natłuścić i wysypać kaszą manną. Rozsmarować na niej jasne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 180 stopni. Podobnie upiec ciasto kakaowe.


Składniki na masę:1/2 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
2 jajka (umyte i sparzone wrzątkiem)
2 łyżki żelatyny
3 mocno dojrzałe banany
sok z 1 cytryny
100 ml likieru bananowego lub wódki
200g serka mascarpone lub serka homo
Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl wrzącej wody wymieszać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Banany obrać i zmiksować lub bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z cytryny oraz likierem. Dodać do masy żółtkowej razem z żelatyną. Białka ubić na sztywno i wymieszać z serkiem mascarpone. Na koniec wmieszać do masy. Odstawić na chwilę do lodówki by masa lekko stężała.
Jasny blat posmarować konfiturą. Wyłożyć masę bananową i przykryć ciemnym plackiem. Wstawić do lodówki by stężało.

Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła


Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką), by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto


Składniki na bitą śmietanę250 ml śmietany kremówki
cukier puder lub 1-2łyżki mleka skondensowanego słodzonego


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku lub mleko skondensowane słodzone.
Gdy dobrze całość ciasta zastygnie kroimy go w kwadraty. Na każdym kwadracie robimy kleksa. Wierzch lekko posypujemy zmielonymi migdałami.

Smacznego :)


 
 
 

11 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentuje i myślę, że smakuje równie dobrze :) Ukradłabym kawałek do porannej kawy bo ciasta warstwowe jakoś mnie przerażają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jakie eleganckie! u mnie dziś też bananowy, chyba coraz bardziej lubię ten owoc. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście bardzo eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Faktycznie niezwykle eleganckie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie wygląda, idealne do podania gościom po obiedzie :-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ślicznie.Bardzo lubię banany, więc z pewnością by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy blaty ciasta po upieczeniu i wystudzeniu sa dość twarde? Zmiekna pod wplywem masy i polewy? Ciasto przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń