Strony

28 sierpnia 2012

Tarta kurkowa na kruchym cieście





Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! Szybka i niekłopotliwa w przygotowaniu tarta kurkowa. Punktem wyjścia do powstania tej tarty był przepis na ciasto z  tarty z boczkiem i szpinakiem. Reszta jakoś tak sama wpadła w ręce z tego co miałam :). Polecam Wam baaardzo bo jest przepyszna!!!!


Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
szczypta soli
100g masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić 1 min/obr.5 , a następnie 1 min /obr.interwał
Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.


Składniki na nadzienie:
200g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
200g żółtego sera startego na grubej tarce
średni pęczek świeżego koperku
300g kurek
1 duża cebula
olej lub masło do podsmażenia kurek
sól, pieprz
świeży rozmaryn



wykonanie tradycyjne:
Kurki umyć. Większe pokroić na pół, mniejsze zostawić. Usmażyć. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. Wymieszać z kurkami. Doprawić lekko solą. Śmietanę rozmieszać dokładnie z jajkiem, dodać posiekany koperek i połowę żółtego sera. Wymieszać i doprawić sola i pieprzem.

Upieczony spód wyjąć szybko z piekarnika. Kurki wymieszane z cebulą wyłożyć równo na ciasto. Zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut w tej samej temp (180-200 stopni.) Po upieczeniu na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone kurki i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.


wykonanie thermomix:
Do naczynia włożyć obraną  cebulę. Zmiksować 8 sek.obr6. Dodać łyżkę masła i smażyć 10 min/temp. varoma/obr. delikatne. Dołożyć umyte kurki (większe przekroić na pół). Smażyć razem 15min/temp.varoma/obr wsteczne-delikatne. Po tym czasie wyjąć i doprawić solą i pieprzem. Kilka odłożyć do dekoracji.
Do naczynia włożyć ser żółty i zmiksować 10 sek/obr 8. Odłożyć połowę. Do naczynia wlać śmietanę, dodać jajko i posiekany koperek. Zmiksować 6 sek.obr.6. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony spód wyjąć szybko z piekarnika. Kurki wymieszane z cebulą wyłożyć równo na ciasto. Zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut w tej samej temp (180-200 stopni.) Po upieczeniu na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone kurki i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Smacznego :)


źródło: przepis własny



 


 

5 komentarzy: