Tort dacquoise (klik) jest jednym z moich ulubionych. Nic więc dziwnego że postanowiłam zrobić lody w tym smaku. Zdradzę Wam że wyszły wspaniale kremowe i pyszne z dodatkiem chrupiącej bezy. Smakuje niemal jak zamrożony torcik. Absolutna rewelacja!!! Polecam wam baaaardzo :)
Składniki na krem:
370 ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru
2 żółtka
150g masy kajmakowej
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 suszonych posiekanych daktyli
12 szt. małych bezików (klik)
370 ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru
2 żółtka
150g masy kajmakowej
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 suszonych posiekanych daktyli
12 szt. małych bezików (klik)
Składniki powinny byc bardzo mocno schłodzone. Jajka umyć i sparzyc wrzątkiem. Serek mascarpone zmiksować lekko z karmelem. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka ubić do białości z cukrem. Ubitą śmietanę dodać do serka (nie odwrotnie!) i wymieszać. Dodać ubite żółtka i posiekane orzechy i daktyle. Wymieszać. Masę przełożyć do maszyny lodów i dalej postępować wg instrukcji. Przed przełożeniem do zamrażalki dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki.
Smacznego :)
Smacznego :)
Eliza nie masz litości, takie cudo nam tu pokazywać! :) ja jeszcze nie zdążyłam zrobić Twoich pistacjowych i karmelowych, a tu nastepne pyszności do kolekcji! Oj Ty niedobra! ;))
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Tyle cudownych smaków w jednych lodach!
OdpowiedzUsuńObłędnie apetycznie wyglądają;) I zapewne są równie obłędnie kaloryczne;)
OdpowiedzUsuńo Matyldziu! Jak tu być na diecie?!
OdpowiedzUsuńNo, sprytnie to wymyśliłaś!:) I teraz kusisz, że aż mi żołądek skręca, a ja na diecie! Ale jak skończę, to zrobię!:) Cudne!
OdpowiedzUsuńŁo matko, te lody muszą smakować niebiańsko! :) Śliczne ,mniamku:)
OdpowiedzUsuńpyszności, świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń