Strony

29 marca 2012

Cytrynowe mini babeczki do koszyczka wielkanocnego



Wiosnę czuć już w powietrzu. Coraz cieplej i radośniej za oknem. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami :) Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam mini - babeczki do koszyczka i na stół wielkanocny. Można je piec w dowolnej formie - ja mam mini babeczkową z kominem ale może też być tradycyjna muffinkowa. Przepis na ciasto jest takie samo jak na publikowane już Misiowe Panienki :)
Polecam :)

Składniki na 12 muffinek lub babeczek:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl, maki ziemniaczanej
1 szkl cukru 
4 jajka
1/3 szkl. majonezu (ok 2 duże łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu chwilkę pozostawić w formie a następnie delikatnie wyjmować i studzić na kratce. Udekorować dowolnie (u mnie biały lukier, zielony kokos, kandyzowana skórka cytrynowa i kolorowe dekoracje lukrowe (klik) ) Ja dodatkowo połowę babeczek zrobiłam "marmurkowych" (odłożyłam odrobinę ciasta do którego dodałam troszkę kakao, wymieszałam i wlewałam naprzemiennie delikatnie do foremek)
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Jakie one są urocze! I tak pięknie przystrojone świątecznie. CUdne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne ;]
    idealne do koszyczka! ładnie, świątecznie przystrojone
    pięknie ozdobią święconkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. tak majonez :) Zapewniam Cie że są pyszne :) Majonez to nic innego jak oliwa i żółtka. Dodatek przypraw w nim jest niewyczuwalny :)

      Usuń
  4. czy te babeczki są bardziej mięsiste wilgotne, czy delikatne w smaku?

    OdpowiedzUsuń