Fantastyczny przepis znaleziony na blogu Słodkie fantazje. Wcześniej już robiłam pączki z dodatkiem serka homogenizowanego tutaj. Dzisiejsza propozycja jest jednak z uwagi na dodatek śmietany delikatniejsza. Kształt też bardziej "pączkowy". Cały talerz pysznych, okrąglutkich kuleczek zniknął nawet nie wiadomo kiedy. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1/2 kg twarogu (trzykrotnie zmielony lub wiaderkowy sernikowy)
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu
16g cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej malakserem). Olej rozgrzać do ok 175 stopni. Wilgotnymi rękami formować małe kulki i smażyć. Odkładać na ręcznik papierowy. Wystudzic i odsączyć z tłuszczu a nastepnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wyglądają uroczo! Też mam na nie ochotę odkąd zobaczyłam je u Kasi...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
słodkości!
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńAj, znam te pączusie, co prawda nie piekę ich sama, ale kupuję w pobliskiej piekarni. Są pyszne, małe i szybko znikają :-).
OdpowiedzUsuńŚlinka leci...
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńTakie pączusie są pyszne! Podobają mi się bardzo:)
OdpowiedzUsuńsa sliczne i z checia bym sobie pojadla takich dobroci:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite
OdpowiedzUsuńpostanowiłam sobie, że w ten karnawał w końcu wypróbuję ten przepis - może już w ten weekend ;)
OdpowiedzUsuńsuper Ci wyszły!
to już tłusty czwartek?
OdpowiedzUsuń:D a kto by tam czekał do tłustego czwartku :D
Usuńa na czym smażyć najlepiej? chodzi mi o patelnię czy garnek i na jak głębokim oleju?
OdpowiedzUsuńja smażę w głębszym rondelku. Patelnia jest zbyt płaska ;)
Usuńile wyszło tych tłuściutkich kuleczek?
OdpowiedzUsuńsporo :) Cały duży talerz :)
Usuń