Strony

20 stycznia 2012

Ekstrakt waniliowy



Kolejny nieoceniony w smaku dodatek do ciast i deserów. O niebo lepszy od cukru waniliowego lub olejku. To nawet nie ma skali porównania.  Pyszny smak i piękny głęboki kolor... to zalety ekstraktu waniliowego.  Proporcje dobrałam sama na podstawie zlepku wielu przepisów ;)  Jego wykonanie jest banalnie proste.Wymaga jedynie czasu, jako że im dłużej leżakuje - tym ma lepszy i bogatszy smak. Polecam baaardzo.


Składniki:
1/2 szkl wódki
1/2 szkl. brandy
6 lasek wanilii


Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nasionka pozostawić w środku). Zalać je w słoiku wymieszanymi alkoholami (mają być całkowicie przykryte. Jeśli strąki nie będą się mieściły należy przeciąć je dodatkowo na pół). Zamknąć słoiczek i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). Co jakiś czas przemieszać słoiczkiem. Ekstrakt jest już gotowy po tygodniu jednak pełny aromat i smak osiągnie po ok 2-3 miesiącach.
Dobry efekt daje również dodanie golden syrupu (klik) w proporcjach  ok. 5:1 (np.5 łyżeczek ekstratu+1łyżeczka golden syrupu). Niweluje on zapach alkoholu i nadaje odrobinę słodyczy.
Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Też robię sama i zgadzam się, że nie ma nic lepszego do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy domowego nie robilam, ale mysle, ze sie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja takze robię i bardzo cenię. Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam własnej roboty, ale na bazie rumu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak dostojnie wygląda w karafkach;) sama nie robiłam, ale chciałabym spróbować jako dodatek do ciast

    OdpowiedzUsuń
  6. oo fajne! Lubie takie domowe wyroby, a na naszych sklepowych półkach brakuje takich dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile taki ekstrakt moze postac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może byc przechowywany przez lata... Należy jednak pamiętać zeby laski wanilii były przykryte. Jeśli zużyjemy częśc ekstraktu można go uzupełnić dolewając alkohol. :)

      Usuń
  8. Dziękuję za przepis. Właśnie zamierzałam kupić przez internet. Jednak zdecydowanie sama zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis. Właśnie zamierzałam kupić przez internet. Jednak zdecydowanie sama zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wreszcie sie zmobilizowalam i zrobilam.
    Siedmiokrotny przepis. Taki maly zapasik.
    A i Jako drobny upominek bedzie szacowany.
    Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń