Genialne :) Pyszne i puchate. Idealne do gyrosa i greckiej sałatki. Przepis Bajaderki z forum cin cin. Polecam baaardzo :)
Składniki na 8 szt:
1 1/4 szkl letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
Drożdże wsypać do letniej wody, wymieszać i odstawić na ok 5-7 min. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia swojej objętości na ok 1-2 godz. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Zrobić z nich kulki i odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Następnie spłaszczyć je deską lub rozwałkować (grubość ok 6 mm). Piekarnik rozgrzać do 250-260 stopni razem z blaszką. Blaszkę natłuścić i piec 8-10 min Temperatura pieczenia ma olbrzymie znaczenie gdyż im wyższa, tym piękniejsze "kieszonki" do napełniania nam wyjdą. Pity doskonale sprawdzają się z sałatką grecką i gyrosem z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Piękne!!! muszę zrobić, takie domowe są zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę apetycznie.. i wychodzi na to, że nawet taki laik jak sobie z tym poradzi! super:D
OdpowiedzUsuńTeż je piekę, są super. Twoje wyglądają pięknie :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam z tego przepisu, muszę koniecznie wypróbować :) zwłaszcza, że chodzi za mną gyros od kilku dni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńswietnie wygladaja, juz sobie wyobrazam je napelnione pysznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyglądają pięknie! :) Nigdy nie robiłam,ale one są takie smaczne i pięknie pachną, chętnie bym zjadła z pyszną sałatką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyglądają pysznie i idealnie!
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE PIEKĘ BUŁKI JEDNOGODZINNE,NASTĘPNYM WYPIEKIEM BĘDZIE CHLEBEK,WYGLĄDA WSPANIALE I PEWNIE TAK SMAKUJE.POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam:) wyglądają pięknie i zapewne tak samo smakują. Piekę je juz dĺuzej niz 10 min bo nie chcą sie rumienic.
OdpowiedzUsuńa temperaturę mają wysoką?
UsuńA świeże drożdże się nadają? Tylko takie mam w domu :). Jeżeli tak to jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńz powodzeniem :) ok 20g-25g Tylko musisz zrobić najpierw zaczyn :)
Usuńtak, tak wiem, dzięki serdeczne :)
Usuń