Strony

29 grudnia 2011

Śledzie "pod pierzynką"



Fantastyczna sałatka bardzo przez nas lubiana. Jest to jedna z tych potraw , które robię tylko w Święta Bożego Narodzenia.... Czemu? - nie mam pojęcia bo z chęcią zjadłoby się ją w ciągu roku :) Jedynym problemem jest to że wychodzi sporej wielkości miseczka, której 4-osobowa rodzina mogłaby nie podołać ;) I to pewnie ten powód zadecydował o fakcie robienia jej tylko na większe przyjęcia. Sałatka najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce, gdzie ładnie widać poszczególne jej warstwy. Przepis z tej strony nieco przeze mnie zmodyfikowany. Polecam Wam bardzo :)


Składniki:
250g filetów śledziowych w oleju odcedzonych i pokrojonych na kawałki
3-4 ugotowane ziemniaczki pokrojone w kostkę
2 duże ugotowane buraki pokrojone w kostkę
2 cebulki drobno posiekane
1 jabłko pokrojone w kostkę
4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 puszka groszku konserwowego
1 duży słoik pieczarek marynowanych pokrojonych w kostkę
4-5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę

Składniki na pierzynkę:
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml majonezu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól

Majonez, jogurt, cukier, czosnek i musztardę mieszamy. Doprawiamy.
W przeźroczystej wysokiej salaterce układać kolejno warstwami:

- buraki
- ziemniaki
- śledzie
- cebule
- jabłko
- ogórki
- groszek
- pieczarki
- jajka

Całość polać sosem majonezowo- jogurtowym.
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Takie warstwowe sałatki są the best! Świetny pomysł, aby dać buraki na dno, wtedy cała sałatka nie będzie miała ich koloru! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie robi ją mój brat, trochę inne warstwy, ściera na drobniutkiej tarce... też jest pychowata!
    zawsze dostaję małą salaterkę na 'wynos' i zjadam sama:)
    Pysznie Twoja się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ladnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W nieco innej wersji, ale zawsze gości u nas na wigilii :) Twoja sałatka wygląda pięknie i okazale!

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla mojego M. Uwielbia śledzie pod każdą postacią, więc jak mu zrobię będzie wniebowzięty ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje i na pewno super smakuje :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię z Twojego przepisu od lat! Dziś też ! Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń