Strony
▼
23 grudnia 2011
Mini serniko - makowce z cytrynowym lukrem
Absolutnie pyszne, rozkosznie wyglądające mini sero-makowce pieczone w formie muffinkowej. Oczarowały mnie w pierwszej kolejności wyglądem, a zaraz potem smakiem. Idealnie lekko słodki mak i ser, przełamany kwaskowym lukrem. Pyszności... Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)
Składniki na 12 szt:
masa makowa:
1,5 szkl masy makowej domowej lub gotowej
1/2 szkl drobno posiekanych migdałów
1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl wiórków kokosowych
50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 jajko
masa serowa:
500g sera białego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego wiaderkowego na serniki)
1/2 puszki (266g) mleka słodzonego skondensowanego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 białka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina aromatu
1 łyżka cukru waniliowego
lukier cytrynowy:
1 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (takimi troszkę wyższymi. Jeśli są standardowo niżsże wyjdzie nam po prostu więcej serniczków). Masę makową ponakładać do papilotek do połowy wysokości lub ciut więcej. Wygładzić łyżeczka i docisnąć lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 175 stopni.
Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie wymieszać rózgą na gładko. Wyłożyć ser na podpieczone spody makowe i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut do tej samej temperatury.
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie muffinkowej przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić. Ostudzone polać lukrem i ponownie schłodzić. Można dodatkowo udekorować orzechami lub pokrojoną skórką cytrynową
Smacznego :)
Wyglądają bardzo apetycznie;) Zazdroszczę wszystkim którzy będą je jedli ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Wesołych świąt;)
O jakie ładne i z zewnątrz jak również wewnątrz.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Muszę je kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńsłodkich Świąt o zapachu cytryn..♥
OdpowiedzUsuń