Idealna i niezastapiona przy dekoracji pierniczków i nie tylko ;) Myślę że może się przydać przed Świętami. Przepis znaleziony na blogu u Dorotus. Polecam baaaaardzo :)
Składniki na glazurę czekoladową:
28g gorzkiej czekolady
3 i 1/4 szkl. cukru pudru
2,5 łyżki ciemnego kakao
1/3 szkl. wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Cukier puder przesiać razem z kakao i dobrze wymieszać. Golden syrup zagotować razem z wodą. Wymieszać i wlać do miski z cukrem. Cały czas mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Skorygować konsystencję kroplami wody lub cukru pudru.
Pierniczki nabijać na patyczek szaszłykowy i maczać w glazurze. Odstawiać na kratce do zastygnięcia.
Składniki na glazurę lukrową:
1 szkl. cukru pudru
2-3 łyzki gorącej wody
Cukier bardzo dokładnie rozetrzeć w gorącej wodzie. Można dodawać barwniki lub dodatki typu: kawa, sok z cytryny i aromaty.
Składniki na lukier do dekoracji pierniczków:
1 białko
1 szkl. cukru pudru
Najlepszy przepis na lukier do precyzyjnej dekoracji. Idealnie biały i gęsty. Można go farbować na dowolne kolory najlepiej barwinkami tymi w paście bądź żelu. Jeśli decydujemy się na barwnik w płynie należy zwiększyć odpowiednio ilość cukru pudru do właściwej konsystencji.
Przesiany cukier bardzo dokładnie rozetrzeć w białku. Pierniczki dekorować cienką szprycą lub papierową tutką.
Smacznego :)
Bardzo przydatne przepisy :] Szczególnie teraz, kiedy słodkości do dekorowania królują w naszych kuchniach :D
OdpowiedzUsuńprzepisy do zapisania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Super, że to wszystko spisałaś w 'kupę'. To zawsze przydatne informacje przy ozdabianiu ciast i ciasteczek
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Świetnie, że zebrałaś to wszystko w jednym miejscu. Wiem, gdzie zajrzę gdy będę potrzebowała pomocy przy dekorowaniu - kiedy wyjdzie mi taki fatalny lukier jak wczoraj ;)
OdpowiedzUsuń