Strony

17 grudnia 2011

Deser czekoladowy na ciepło lub zimno




Błyskawiczny przepyszny deser czekoladowy przypominający wykonaniem budyń jednak moim zdaniem jest od niego o niebo lepszy :) Przepis znaleziony na stronie Thermomix . Polecam baaardzo


Składniki na 4 porcje:
50g czekolady gorzkiej
500ml mleka
20g cukru
20g skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
1 jajko


wykonanie thermomix:
czekoladę rozdrobnić 10s/obr 4. Nałożyć motylek. Dodać pozostałe składniki. Gotować 8 min/obr 2-3, temp. 100 stopni.
Przełożyć do pucharków. Podawać letni lub schłodzony z dodatkiem kleksa bitej śmietany. Można posypać czekoladą.

wykonanie tradycyjne:
Czekoladę zmielić w malakserze. Z mleka odlać 1 szklankę, a resztę zagotować. Pozostałą 1 szkl mleka zmiksować dokładnie blenderem z jajkiem, mąką kukurydzianą, cukrem i czekoladą na gładko. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Gotowy gładki krem przelać do pucharków. Podawać schłodzone lub letnie z dodatkiem kleksa z bitej smietany. Można posypać czekoladą.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie... mnie nie musiałabyś długo namawiać na taki deser ;) pycha! :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jakiej temperaturze gotować??

    OdpowiedzUsuń
  3. w termomixie obr 2-3 temp. 100 stopni, a metodą tradycyjną podobnie jak budyń do zgęstnienia i zagotowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie się prezentuje ten deserek!! Oj, doładowałabym baterie zjadając taką porcyjkę...
    Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
  5. znakomity... kusząco wygląda z tą bitą śmietaną :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Puchata pyszność :D Taka alternatywa dla budyniu :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis. Wychodzi dokladnie jak na twoim zdjeciu. Nie mialam bitej smietany wiec dalam na wierzch owoce lesne w syropie.Pomyslnego Nowego Roku zycze ze slonecznego Rzymu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ej wyszła rzadka zupa... robiłam z dzieckiem i sypnęło o 15g. Za dużo cukru... Ale to nie powinno mieć chyba wpływu na brak gęstości... jakaś totalna kicha ten przepis

    OdpowiedzUsuń