Zalegał mi w lodówce krem czekoladowo-bananowy, którego nikt nie chciał jeść z chlebem. Jakiś taki... mdły był :) Postanowiłam więc "przemycić" go w innej formie pomagając sobie ciastem francuskim, które bardzo lubimy. To był strzał w dziesiątkę! Rożki wyszły rewelacyjne, dzieci wyoblizywały sie po uszach i pytały o jeszcze :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek nutelli lub innego kremu
- 2-3 łyzki posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)
Ciasto podzielić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Powstałe 4 prostokąty dzielimy na pół z góry na dół a kolejne które powstaną po skosie. Otrzymamy trójkąty. Na każdy z trójkątów nałożyć ok. pół łyżeczki nutelli i delikatnie rozsmarować omijając brzegi. Lekko posypać posiekanymi orzechami i zwijać zaczynając od najkrótszego boku trójąta do przeciwległego rogu. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok 12-15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Ciasto francuskie to genialny wynalazek... smakuje zarówno na słodko jak i słono:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i na pewno przesmaczne :D Wyglądają rewelacyjnie, bardzo lubię takie połączenie, choć w domu najczęściej robię rożki z ciasta drożdżowego, mój samczyk nie lubi jak mu się rogalik za bardzo kruszy xD
OdpowiedzUsuńfrancuskie i czekolada to sama rozkosz, bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńsuper! domowe crossanty są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńta nutella baaaardzo kusi :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie takie jednego... a potem drugiego i trzeciego...:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :) Fajne bardzo:)
OdpowiedzUsuńtakie proste, a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSUPER! Właśnie zbieram się do zrobienia samemu ciasta francuskiego :) Zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuń