Uwielbiam drożdżowe placki i bułeczki. Niedługo sama będę wyglądała jak taka bułeczka... ale kiedy tak ślicznie w kuchni pachnie, to nie można się oprzeć... Przepis na te maślane smakołyki pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień". Są cudownie mięciutkie i pachnące... Zniknęły jeszcze ciepłe ;) Polecam :)
Składniki:
- 40g drożdży
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 250g mleka
- 500g mąki
- 70g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki (może by pomieszana krupczatka z pszenną)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Składniki na kruszonkę zagnieśc i wstawić do lodówki.
Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut. Mąkę i sól wymieszać. Dodać masło, żółtka i mleko z dożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie formowac małe bułeczki i układac je na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia.
Smacznego :)
jeszcze ciepłe są najlepsze :) z tą kruszonką wyglądają bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńMarzę o takim śniadanku!
OdpowiedzUsuńschrupałabym taką na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale bym teraz właśnie coś takiego zjadła, przepyszne.
OdpowiedzUsuńSą przepiękne!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam... mniam!
OdpowiedzUsuńMam takie mikro-pytanko: to mleko to ma być w gramach czy w mililitrach?
OdpowiedzUsuń:) W gramach :) ale przed chwilą zważyłam 250g mleka i jest to też dokładnie 250ml :)Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę są pyszne!!!!! Zrobiłam z serm;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie drozdzowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń