Strony

3 października 2011

Nalewka wieloowocowa



Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepsza z nalewek jaką do tej pory zrobiłam. Idealny kolor, piękny zapach i pełen bukiet maków :) Jest rewelacyjna !!!Przepis zaczerpnięty z pracy zbiorowej "Najlepsze sprawdzone nalewki na długie zimowe wieczory". Polecam baaardzo :)


Składniki:
1 kg owoców różnych (porzeczki czarne, czerwone, maliny, winogrona, jeżyny, borówki)
1 litr wódki 40%
1/2 kg cukru
niepełna szklanka wody


Owoce opłukać, osuszyć i zalać wódką w słoju w którym będą mogły swobodnie pływać. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Cukier zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Wystudzony syrop wlać do słoja z owocami, wymieszać i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, przefiltrować i przelać do butelek. Szczelnie zakorkować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz