Strony

21 października 2011

Bułki hamburgerowe i do hot dogów




Czy są jakieś dzieci które nie lubią hamburgerów albo hot dogów? Nawet jeśli są, to ja nie miałam przyjemności ich do tej pory poznać. Moje dzieci "hambulely" uwielbiają, choć pewnie dlatego, że jedzą je mega rzadko.... Te kupne... cóż... nie rozwijam tego tematu... Domowe to co innego ;) Tutaj wiem co jem :) Bułki są rewelacyjne. Dokładnie takie jak powinny być. Mięciutkie, lekko słodkie. Doskonale sprawdzają się do hamburgerów jak i hot dogów. Przepis znalazłam na blogu Around the kitchen table , a pochodzi on z książki "The Bread Baker's Apprentice" P.Reinharta
Polecam baardzo :)


Zaczyn:
320g mąki pszennej (typ 720)
2 łyżeczki drożdży instant
340g letniego mleka (35-38 stopni)

Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy zakrywamy folią i zostawiamy na minimum godzinę w temp. pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość)

Ciasto:
215g mąki pszennej (typ 720)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 żółtko rozbite widelcem
5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego

ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania


Do zaczynu dodajemy mąkę i cukier i dobrze mieszamy. Dodajemy żółtko oraz masło lub olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Trwa to ok. 15 minut. Formujemy kulę i wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto i dzielimy na 12 równych kawałków ( po ok. 85g). Każdy kawałeek dobrze naciągamy i formujemy okrągłe bułki do hamburgerów lub podłużne do hot dogów. Układamy po 6 szt na blasze wyłożonej matą do pieczenia (muszą mieć duże odstępy bo mocno rosną). Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 2- 2,5 godz aż bułki podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15-17 minut aż bułki będą rumiane.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. śliczne! :) nie ma to jak domowe pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają! Właśnie takie mi się marzą, miękkie, puszyste i lekko słodkie:)Muszę więc zrobić, koniecznie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja bułki hamburgerowe uwielbiam, paradoksalnie, z dżemem :D Nie wiem dlaczego, ale to jedyne TAK puszyste i delikatne pieczywo jakie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można te bułeczki zamrozić? Po odmrożeniu będę tak samo smaczne?

    OdpowiedzUsuń