Uwielbiamy ten barszcz. Jest z nim co prawda trochę zachodu, ale zapewniam, że warto :) Jeśli dzień wcześniej ugotujemy sobie fasolę i mięso, to wtedy jest znacznie szybciej :). Zupa jest tak pożywna, że z czystym sumieniem wrzucam ją też do zakładki dań jednogarnkowych. Można ją też robić z mniejszej ilości składników - wówczas będzie rzadsza i nie tak sycąca. W obecnej formie - konia z rzędem temu kto zmieści jeszcze po niej II danie ;) Polecam :)
Składniki:
2 udka kurczaka
500g żeberek
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
300g fasoli białej "jaś"
1 duży burak lub 2 mniejsze
4 ziemniaki
1 przecier pomidorowy
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
marchewka
śmietana
Fasolę dokładnie wypłukać i moczyć przez 12 godzin, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić wystudzić i obrać ze skóry. Udka i żeberka ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę w słupki, ziemniaki w kostkę i całą cebulą. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy cebulę oraz udka i żeberka. Cebulę wyrzucamy, a mięso dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki następnie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę oraz starte na tarce o dużych oczkach buraki. Chwilę gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Na koniec zabielamy śmietaną. Zagotowujemy i już.
Smacznego :)
Bardzo smacznie brzmi ten przepis. Pożywna a takich własnie przepisów szukam bo musze porządnie nakarmi mojego N. jak idzie na popołudniówki. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpojadlabym takiej konkretnej zupki:)
OdpowiedzUsuńi to jest właśnie konkret. Ciutkę u mnie w domu nie przepadają za takim barszczem ale może raz na pół roku zlitują się nade mną i jak ugotuję to przebaczą i zjedzą. Jak nie to tez bez problemu...bo ja wchłonę. Dzięki za przypomnienie, ale mam smaka!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Do usług :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda. bardzo mi się ten przepis podoba.
OdpowiedzUsuńo jaki konkretny barszcz:) no raczej po czymś takim nie zjadłabym dług długo nic:)
OdpowiedzUsuńcudny,robię tak samo,tylko przecier pomidorowy przesmażam na odrobinie masła-ma wtedy o wiele lepszy smak,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam to jest przepis na ile osob ? Bo musze na 10 ugotowac :)
OdpowiedzUsuń