Strony

19 września 2011

Lemon Meringue Pie - Cytrynowa tarta z bezą




Mocno cytrynowa i mega słodka tarta  :) Dla fanatyków cytryny czyli mojego męża - idealna - Dla mnie ciut za słodka :) Ale to rzecz gustu, a na ten temat ponoć się nie dyskutuje ;)
Przepis znalazłam u Dorotus.


Składniki na kruchy spód:

175g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyłożyc do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyc papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. Można spód upiec tez np. dzień wcześniej .

Składniki na budyń cytrynowy:

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
sok z 1 niedużej pomarańczy
85g masła pokrojonego na kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 całe jajko

W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier i skórki z cytryny (zetrzec tylko żółtą część, gdyż biała jest gorzka) Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować mieszając cały czas aż zgęstnieje. Jak tylko zacznie gęstnieć zdjąć z palnika i dodać masło. Mieszać do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko. Dokłądnie wymieszać i znów umieścić na palniku . Podgrzewać do momentu zgęstnienia. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić.

Składniki na bezę:

4 białka
200g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo (!) dodawać cukier puder. Na koniec mąka ziemniaczana.
Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń i piec 20 minut w 180 stopniach. Beza powinna wyjść krucha zewnątrz i i piankowa w środku. Wystudzić i kroić. Tarta najlepiej smakuje w dniu pieczenia :)
Smacznego :)



5 komentarzy: