Strony

5 września 2011

Grillowany schab w sosie pomarańczowym ze świderkami



Gdy znalazłam ten przepis u Kasi od razu wiedziałm, że przypadnie nam do gustu. Z kilku powodów... Błyskawiczny w wykonaniu, niebanalny w smaku pyszny schab w sosie pomarańczowym.... Bardzo Wam polecam :)


Składniki:

ok 500g schabu
makaron świderki
sól, pieprz
olej

Składniki na sos:

sok z 1 dużej pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
2 ziela angielskie
1/3 łyżeczki kurkumy
2 spore szczypty cukru
1 szczypta soli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej

Do rondelka wlewamy: sok z pomarańczy wraz ze startą skórką pomarańczową, masło, ziele angielskie, cukier, sól i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Dolewamy śmietanke i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Mąkę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody i dodajemy do sosu. Kiedy sos zacznie gęstnieć gotujemy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie.
Schab pokroić na plastry. Posolić, popieprzyć i usmażyć na grillu lub na patelni na oliwie.
Makaron wyłożyc na półmisek, polać częścią sosu, poukładać na wierzchu plastry schabu, polać pozostałym sosem. Udekorować pietruszką.
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Bardzo sie cieszę, że Wam smakował :) I jak pięknie się prezentuje to danie w Twoim wydaniu. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo apetycznie. A sos musi byc przepyszny. Koniecznie musze wyprobowac przepis :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu przepis jest świetny!!! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, choć ja chyba nie jestem zwolennikiem podawania makaronu do mięs. Uwielbiam za to pieczone ziemniaki albo placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda i ślicznie się prezentuje!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń