Strony
▼
5 września 2011
Grillowany schab w sosie pomarańczowym ze świderkami
Gdy znalazłam ten przepis u Kasi od razu wiedziałm, że przypadnie nam do gustu. Z kilku powodów... Błyskawiczny w wykonaniu, niebanalny w smaku pyszny schab w sosie pomarańczowym.... Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
ok 500g schabu
makaron świderki
sól, pieprz
olej
Składniki na sos:
sok z 1 dużej pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
2 ziela angielskie
1/3 łyżeczki kurkumy
2 spore szczypty cukru
1 szczypta soli
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
Do rondelka wlewamy: sok z pomarańczy wraz ze startą skórką pomarańczową, masło, ziele angielskie, cukier, sól i kurkumę. Doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Dolewamy śmietanke i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Mąkę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody i dodajemy do sosu. Kiedy sos zacznie gęstnieć gotujemy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Makaron świderki ugotować al dente w osolonej wodzie.
Schab pokroić na plastry. Posolić, popieprzyć i usmażyć na grillu lub na patelni na oliwie.
Makaron wyłożyc na półmisek, polać częścią sosu, poukładać na wierzchu plastry schabu, polać pozostałym sosem. Udekorować pietruszką.
Smacznego :)
Bardzo sie cieszę, że Wam smakował :) I jak pięknie się prezentuje to danie w Twoim wydaniu. Super :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie. A sos musi byc przepyszny. Koniecznie musze wyprobowac przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kasiu przepis jest świetny!!! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, choć ja chyba nie jestem zwolennikiem podawania makaronu do mięs. Uwielbiam za to pieczone ziemniaki albo placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i ślicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)