Sezon ogórkowy w pełni :) Kolejna propozycja na ich wykorzystanie po prezentowanych wcześniej ogórkach małosolnych . Zupa jest przepszna i bardzo lubiana przez moje dzieci. Podaję ją najczęściej z grzankami czosnkowymi lub gdy jest gęściejsza - z prażonym słonecznikiem
Polecam bardzo :)
Składniki:
- ok. 500-600g ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- 100g serka topionego
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- ok. 1,5 l. bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Ogórki i marchewkę umyć i obrać. Pokroić w grubsze plastry. Czosnek wycisnąć. Wszystko gotować w bulionie ok 15-20 minut. Następnie dodać serek topiony i śmietanę. Całość zmiksować i doprawić. Na koniec dodać świeży koper. Zwolennicy zaprawiania zup mąką mogą ją dodać - wtedy będzie dużo bardziej gęsta i wówczas można wierzch posypać uprażonym słonecznkiem.
Smacznego :)
Hoho, nie spodziewałam się, że ze świeżego ogórka można też zrobić krem :-) Fantastyczna zupa!
OdpowiedzUsuńZupę taką typowo ogórkową( z ogórków kiszonych) uwielbiam ale ze świeżych nigdy nie jadłam. Jak ona smakuje?
OdpowiedzUsuńhmmmmmm tak smakiem to chyba najbardziej przypomina zupę cukiniową ;) W końcu cukinia to taki duży ogórek :D
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńdla 4-osobowej rodziny :)
UsuńDzięki! :)
OdpowiedzUsuńwyszla pysznaaaaa :)
OdpowiedzUsuńchętnie zrobę do niej grzanki i słonecznik bo nie jest zbyt gęstym kremem, ale smak mega dobry
dzięki
cieszę się bardzo że smakowało :) i pozdrawiam ciepło :)
Usuńjest świetna:)
OdpowiedzUsuń