Strony

6 lipca 2011

Chleb wiejski z orzechami włoskimi

Jeden z najlepszych chlebów z automatu jaki jadłam. Błyskawiczny w wykonaniu, nieskomplikowany. Zawsze się udaje... a jak pachnie.... Polecam baaaaaaardzo zwłaszcza jeszcze ciepły z prawdziwym masełkiem :)

Składniki:
  • 405 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 560g mąki pszennej
  • 130g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150g orzechów włoskich

 Wszystkie składniki (za wyjątkiem orzechów) wsypać do automatu w podanej kolejności. Ustawić program na chleb francuski. Po kilku minutach wyrabiania dodać orzechy. Zdarzyło mi sie kilka razy nie mieć pełnych 150 g orzechów i wtedy uzupełniałam słonecznikiem - tez jest pyszny ;)

Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Śliczny ma kolor i ten środeczek tak apetycznie wygląda! Zjadłabym taką kromeczkę z masełkiem...
    Pozdrawiam
    Asiek

    OdpowiedzUsuń