Strony

13 czerwca 2011

Pierś kaczki z grilla




Oj zaskoczył mnie mąż :)
Zaopatrzyliśmy się ostatnio na targach książki w spory zapasik literarury kulinarnej. Męża zainteresowały szczególnie dwie książki "Grilluj z Mistrzami Świata" autorstwa Jacka Kempy i Krzysztofa Szulborskiego oraz "Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly. Mało tego że zakupił,  nawet zaczął czytać ;) Nie powiem zaskoczyło mnie to mile tym bardziej, że ostatnio wziął na siebie ciężar przygotowania obiadu :) Podał tez deser, ale to jutro Wam pokaże ;)
Tak więc zapraszam na pierś kaczki z grilla podaną w towarzystwie wina kalifornijskiego.  

Składniki na jedną porcję:
140g piersi kaczki
70g jabłek
60g cukinii
40g gruszek
oregano
bazylia
majeranek

sos rodzynkowy:
30ml białego wina kalifornijskiego
30g rodzynek
30g miodu gryczanego
15ml soku z cytryny
marynata (składniki na 1 kg mięsa)
100 ml oleju roślinnego
10g tymianku
10g jałowca
10g pieprzu ziołowego
0,05g gorczycy
0,05g goździków
0,05g czosnku
15g soli
10g glutaminianu sodu (pominął to)
2 całe pomarańcze

Olej roślinny wymieszć z ziołami, czosnkiem, solą i glutaminianem sodu. Dodać cząstki pomarańczy.

Pierś kaczki zamarynować w marynacie i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu grillować z obydwu stron około 15 minut.

Przyrządzić sos: zagotować białe wino kalifornijskie z rodzynkami, miodem i sokiem z cytryny. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pierś z kaczki podawać z grillowaną cukinią, jabłkiem i gruszką wcześniej przyprawionymi ziołami oraz sosem rodzynkowym. Ja dodatkowo miałam podane z jarzębiną ze słoiczka :) Pycha.

Smacznego :)


  

2 komentarze:

  1. Twoje mięsne dania prezentujesz w taki sposób że czy lubie cyz nie lubie mam na nie ochote! Gratuluje pomysłów i "fachowości" w serwowaniu tak różnorodnych i pięknie wyglądających potraw! Zazdroszcze twojej rodzinie:P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam również ciepło :)

    OdpowiedzUsuń