Pierwszy raz sięgnęłam po orkisz. Ciasto przepyszne w smaku. Idealne słodko - kwaśne. Ja nie miałam mąki orkiszowj tylko ziarno orkiszowe, które zmieliłam i chyba dałam go za dużo, bo spód wyszedł trochę twardy ;) Na drugi dzień już było zdecydowanie lepsze. Następnym razem muszę koniecznie zrobić dokładnie z mąki orkiszowej bo przepis jest świetny :) Znaleziony na blogu "Moje wypieki"
Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki razowej orkiszowej
- 4 żółtka (białka odłożyć, będą potrzebne później)
- 200g zimnego masła
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki wyrobić bardzo dokładnie w malaserze. Podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- 700g rabarbaru
- 400g jabłek
- 1/2-2/3 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 łyżka bułki tartej
Rabarbar obrac i pokroić na grube plastry. Wrzucić do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, dodać cynamon. Wymieszać i doprowadzic do wrzenia. Gotować bez przykrycia do odparowania większości soku (ok. 20 min). Po tym czasie posypać mąką ziemniaczaną (przez sitko by nie zrobiły się grudki). Wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym rabarbarem.
Tortownicę o średnicy 25cm natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Wyłożyć na spód i boki do wysokości ok. 3cm większą część ciasta. Posypać bułka tartą. Na to wyłożyć masę rabarbarowo - jabłkową.
Składniki na pianę:
- 4 białka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno dosypując po łyżce cukru pudru.
Ubitą pianę wyłożyć na masę rabarbarowo - jabłkową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp. ok. 190 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylic drzwiczki. Wystudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem i/lub z bita śmietaną
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz