Mój koronny przepis :) Bardzo często je robię na różne okazje. Doskonale smakują podawane z barszczem czerwonym :)
Składniki:
kurczak, indyk, mięso wołowe z rosołu
2-3 cebule
2 jajka
1 namoczona w mleku bułka
sól, pieprz, vegeta,papryka słodka
ciasto francuskie
jajko do posmarowania
2-3 cebule
2 jajka
1 namoczona w mleku bułka
sól, pieprz, vegeta,papryka słodka
ciasto francuskie
jajko do posmarowania
Odcedzamy rosół i robimy na nim barszcz czerwony.
Mięsa bardzo dokładnie obieramy i mielimy. Dodajemy uduszone cebulki, jajka, namoczoną bułkę. Doprawiamy wedle uznania :)
Ciasto francuskie kroimy na 8-10 prostokątów - ja wolę mniejsze i
wyznaję zasadę, że lepiej zjeść dwa mniejsze ze smakiem niż jeden na
siłę ;)
Ponakładać łyżeczką farsz, złożyć prostokąt na pół i posklejać
przyciskając końcówką widelca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i upiec "na złoto".
Podawać ciepłe (można wcześniej upiec a przed samym podaniem podgrzać w
piekarniku)
Smacznego :)
Super wygląda a jeszcze bardziej smakuje...
OdpowiedzUsuń