Strony

10 maja 2011

Muffinki makowe z białą czekoladą



Doskonały sposób na spożytkowanie białek pozostałych po pieczeniu innych słodkości ;)
Muffinki sa mięciuteńkie, delikatne - znikają błyskawicznie :)

Składniki:
1 szkl. suchego maku
1 szkl. białek
1 szkl. mąki
1 szkl. rozpuszczonej margaryny
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
15g proszku do pieczenia
szczypta soli
biała czekolada
migdały do posypania

 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno składniki a na koniec dodać roztopioną wystudzoną margarynę.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ponakładać łyżką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 min. Nakłuć patyczkiem i sprawdzic czy sie upiekły ;)
Studzić na kratce. Zimne polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekolada i posypać siekanymi migdałami lub orzechami :)

Smacznego :)

  










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz