Słynne i uwielbiane do dziś pralinki wymyślił w 1679 r. francuski kucharz marszałka Plessis-Praslin
Podobno przynoszą szczęście... Ręcznie robione, starannie przygotowane i zapakowane są świetnym prezentem dla najbliższych :)
Ten przepis jest szczególnie wdzięczny ;) Prawie za każdym razem smakują inaczej w zależności od składników których użyję i które w danej chwili posiadam pod ręką ;) Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki".
Gorąco polecam:)
Składniki:
- 80g biszkoptu (mogą być resztki z tortu czystego biszkopta lub jakieś biszkoptowe ciasto)
- 80g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 3-4 łyżki likieru Baileys, Bacardi black lub innego kawowego (ewentualnie whisky)
- 20g mielonych migdałów
do obtoczenia:
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz