Bardzo przez nas lubiany, jeden z najszybszych i najmniej skomplikowanych przepisów na chleb jaki znam :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie Polecam gorąco :)
Składniki:
1 kg mąki tortowej
2,5 szkl. płatków owsianych "górskich"
100g pestek słonecznika
100g pestek dyni
1/2 szkl. siemienia lnianego lub ziarna sezamu
100g drożdży
1 litr letniej wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
Mąkę, sól, płatki, słonecznik, dynię i sezam wymieszać w misce.
W drugiej misce drożdze pokruszyć, dodać cukier i zalać letnią wodą. Odstawić na 10 minut a następnie wymieszać z mąką i ziarnami. Dwie blachy "keksówki" natłuścić olejem i wysypać lekko kasza manną. Wlać ciasto (do połowy) , przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 200 stopni i piec przez ok. 1 godz.
Smacznego :)
Hihihi, ale się dałam wkręcić :-) Myślałam, że to na zakwasie... a taki (bardzo podobny) piekę już od dawna :-)
OdpowiedzUsuń:D dobre Asiu :D dobre :D hahahahaha
UsuńChleb wygląda smakowicie. A prosze mi powiedzieć czy ten chlebek wyjdzie jesli nie dodam ziaren dyni słonecznika ?? Za bardzo nie lubię takiego chleba... Pozdraiwam Iza
OdpowiedzUsuńwyjdzie, smak na pewno zmieni ale wyjdzie ;) Jedynie zmniejszyłabym ilość wody. Zacznij od 800 ml i ewentualnie dolej potem. Ciasto powino mieć konsystencje średnio-gęstej papki :)Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWydaje mi się, że można byłoby zamienić słonecznika i dynię na płatki owsiane, sezam i siemię :) Nigdy nie pilnowałam gatunku ziaren - ale ilości.
UsuńSuper chlebki! Lubię takie naładowane ziarenkami:) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńChlebek pięknie wygląda.Za chwilkę zabieram się za przygotowanie wszystkich składników.Mam nadzieję że wyjdzie równie smakowity jak Twój.Pozdrawiam i dziękuję za super przepis.Marlena
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki bardzo mocno :) Na pewno wyjdzie lux :)
UsuńJestem właśnie na etapie rośnięcia ciasta.... jak narazie rośnie pięknie...
OdpowiedzUsuńCiekawe czy wyjdzie.... jak wyjdzie to od razu napiszę:)
Wyszło :D! Został mi tylko jeszce jeden :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :) Ja go bardzo lubię :)
UsuńPyszny !!! - a to czarne na zdjęciach na Twoim chlebku - czy to nie czarnuszka ?
OdpowiedzUsuńczarny sezam :) Czarnuszkę tez daję czasami :)
UsuńJadłam. Pyszny. Moja córka dodała jeszcze żurawinę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo ja tez mam pytanie , mąka tortowa , czy mozna dać inna chodzi mi o to by nie był chlebek z białęj maki.
OdpowiedzUsuńmożna użyc mąki typ 650 pozdrawiam
UsuńA zamiast owsianych platki orkiszowe nadaly by sie? I jakie wymiary foremek? Slinotoku dostaje jak widz e ten chleb
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam z orkiszowych.... Wymiary blaszek: 12x35. Pozdrawiam
UsuńCzy można użyć mąki zytniej?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie jako jedynej. Można spróbować minimalnie jej dodać , jednak ten chleb najlepszy wychodzi tak jak podałam. Tak robię go zawsze :)
Usuń