Strony

7 kwietnia 2011

Creme brulee





Absolutnie rewelacyjny deser. Banalny w wykonaniu i zniewalający smakiem.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki  ;)


Składniki:
300 ml śmietany kremówki najlepiej 36% ;)
4 żółtka
3 łyżki cukru
nasiona z 1-2 lasek wanilii
cukier do skarmelizowania (moze być brązowy)


Laski wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać ziarenka. Włożyć do rondelka, dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Mieszając dolewać do nich stopniowo przestudzoną śmietankę. Napełnić żaroodporne kokilki do wysokości 3/4. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Wstawić foremki z masą i zapiekać ok. 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić czy krem jest gotowy. (patyczkiem dotknąć środkowej cześci która powinna być sprężysta. Ostudzić w temp. pokojowej. Następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Pred podanie posypać wierzch każdej kokilki cukrem i za pomocą palnika gastronomicznego - skarmelizować cukier.
Creme brulee jest idealny gdy środek jest zimny a wierzch ciepły i chrupiący :)
Polecam gorąco :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz