Dzisiaj szybciutko :) Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście deseru na Walentynki - spokojnie zdążycie bowiem robi się go tylko kilka chwil. Pyszny pod warunkiem że użyjemy czekolady najwyższej jakości ;) Idealnie kremowy. Słodycz można regulować ilością cukru pudru. Należy go dodać mniej w przypadku czekolady deserowej a ciut więcej jeśli nasza czekolada jest z grupy typowo "gorzkich". Przepis z moimi zmianami pochodzi z jakiejś starej karteczki reklamowej IKEA znalezionej w czeluściach mojego zeszytu ;) Polecam :)
Składniki na 2 porcje:
75g ciemnej czekolady
25 ml espresso
2 jajka (umyte i przelane wrzątkiem)
ok. 1/4 - 1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
ponadto do dekoracji:
truskawki
bita śmietana
wafle dekoracyjne
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę trzymać w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Zdjąć z ognia, wlać powoli espresso i wymieszać dokładnie na gładki krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać. Do masy czekoladowej dodawać powoli pianę (nigdy na odwrót!) i wymieszać. Schłodzić.
Workiem dekoratorskim przełożyć do pucharków. Udekorować kleksem bitej śmietany i truskawką.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na jutrzejsze święto zakochanych :)
OdpowiedzUsuńdla czekoladoholików, jak ja :D
OdpowiedzUsuńPięknie, walentynkowo :)
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak apetycznie jak to zdjęcie to ja nie mam pytań:)
OdpowiedzUsuńcudnie podany deser:) aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńale rewelacja! pięknie udekorowany:) chyba skorzystam z tego pomysłu jest szybki i efektowny:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ,bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńZrobilabym sobie taki mus na Walentynki. W koncu trzeba sie rozpieszczac, prawda?
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńPychotka, wygląda bardzo elegancko. A zdjęcia śliczne :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy taki mus mozna uzyc do przelozenia tortu??
OdpowiedzUsuńosobiście nie robiłam tego musu jako krem do tortu ale tężeje ładnie więc można zaryzykować..... Tylko problem jest taki ze tego kremu wychodzi tyle co na zdjęciu... niewiele... Musiałabyś robić chyba z 5 czekolad....
UsuńElokwęntny wygląd……..pychotka
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na popołudniową kawkę z przyjaciółką albo romantyczne chwile z ukochanym bo jak wiadomo czekolada jest świetnym afrodyzjakiem...Ja również często przyrządzam mus czekoladowy, zawsze korzystam w tedy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Mam zaufanie do tego przepisu bo mój mus ma wtedy idealna konsystencję i jest idealnie wyważony w smaku. Polecam!
OdpowiedzUsuń