Strony

13 lutego 2013

Surówka z czerwonej i białej kapusty z orzechami




Dzisiaj szybciutko zapraszam na surówkę z białej i czerwonej kapusty w dwóch odsłonach :) Jeśli lubicie surówkę coleslaw tak jak ja to II wersja sosu powinna Wam posmakować. Mojemu mężowi bardzo odpowiadała wersja I - tak więc sami wypróbujcie która jest dla Was odpowiedniejsza :)
Inspirowałam się książką "Sałatki na 4 pory roku" Polecam :)


Składniki:
300g czerwonej kapusty
200g białej kapusty
1 duża cebula
ok. 40g orzechów włoskich

Składniki na sos (wersja I):
 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub greckiego
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
ok 1/2-1 łyżki soku z cytryny (do smaku)

Składniki na sos (wersja II): 
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
cukier puder do smaku


Kapusty poszatkować. Cebule drobno pokroić (Można tez poszatkować w większe kawałki a cebule pokroić w krążki lub piórka). Wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odczekać ok 20 sekund. Po tym czasie odcedzić.

sos I:
Jogurt wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Kapustę wymieszać z sosem  i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać  resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)

sos II:
Kapustę wymieszać z sosem  i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać  resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)


 
 
 

2 komentarze:

  1. bardzo fajnie wygląda, apetycznie:) muszę spróbowac następnym razem dodać do kapusty orzechy

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń