Dzisiaj szybciutko zapraszam na surówkę z białej i czerwonej kapusty w dwóch odsłonach :) Jeśli lubicie surówkę coleslaw tak jak ja to II wersja sosu powinna Wam posmakować. Mojemu mężowi bardzo odpowiadała wersja I - tak więc sami wypróbujcie która jest dla Was odpowiedniejsza :)
Inspirowałam się książką "Sałatki na 4 pory roku" Polecam :)
Składniki:
300g czerwonej kapusty
200g białej kapusty
1 duża cebula
ok. 40g orzechów włoskich
Składniki na sos (wersja I):
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub greckiego
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
ok 1/2-1 łyżki soku z cytryny (do smaku)
Składniki na sos (wersja II):
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
cukier puder do smaku
Składniki na sos (wersja II):
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
cukier puder do smaku
Kapusty poszatkować. Cebule drobno pokroić (Można tez poszatkować w większe kawałki a cebule pokroić w krążki lub piórka). Wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odczekać ok 20 sekund. Po tym czasie odcedzić.
sos I:
sos I:
Jogurt wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Kapustę wymieszać z sosem i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)
sos II:
Kapustę wymieszać z sosem i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)
Kapustę wymieszać z sosem i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)
sos II:
Kapustę wymieszać z sosem i częścią orzechów i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Przełożyć do salaterki. Wierzch posypać resztą siekanych orzechów. Podawać jako dodatek do obiadu :)
bardzo fajnie wygląda, apetycznie:) muszę spróbowac następnym razem dodać do kapusty orzechy
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń