Strony

6 maja 2024

Bułeczki z cebulą



Przepyszne, mięciuteńkie, cudownie pachnące. Aromat tych bułeczek podczas pieczenia otula cały dom. Doskonale smakują również na drugi dzień. Z podanych proporcji wyjdzie 6 całkiem nie małych bułeczek. Przepis znaleziony na stronie Ania gotuje. Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
  • 480g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

ponadto:
  • ok 300g cebuli
  • olej do smażenia ok 4 łyżki

Mąkę przesiać do miski, na wierzch pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnią wodą. Delikatnie przemieszać i odstawić na 10 min aż drożdże "ruszą". Po tym czasie dodać sól i olej i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w naoliwionej misce na  30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oleju. Wystudzić.

Przestudzoną cebulkę wmieszać do wyrośniętego ciasta, dokładnie wyrobić i ponownie odstawić na 30 minut. (odrobinę cebulki można odłożyć do posypania ich po wierzchu po uformowaniu) .
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 6 części. Uformować 6 zgrabnych bułeczek układając je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można też z ciasta uformować wałek i pokroić go na 6 części (wówczas bułeczki będą miały prostokątny kształt).

Piekarnik nagrzać góra-dół do temp. 210 stopni. Wstawić bułeczki i piec ok 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)









1 komentarz: